Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Niisutav kreem rasusele nahale (polüsahhariidne)Tagasi
Niisutav kreem rasusele nahale (polüsahhariidne)
18.04.2014 11:54
NIISUTAV KREEM RASUSELE NAHALE lina ja teelehe polüsahhariididega

Igapäevase hoolduse liin MIRRA-DAILY – NIISUTAV seeria
 

•    Kaitseb niiskusekao eest
•    Säilitab loomuliku hüdrobilansi (niiskuse tasakaalu)
•    Muudab matiks naha rasused piirkonnad
Koostis: emulsioonikompleks soja- ja kookoseõli baasil, deioniseeritud kavitatsioon-aktiveeritud vesi, teelehe lehtede mahl, linaseemnete tõmmis, naatrium laktaat, naatrium alginaat, apelsini, ilang-ilangi, sidruni ja tilli eeterlikud õlid, melissi ekstrakt, viinamarjaäädikas.

Peamiseks tingimuseks hoidmaks rasust nahka heas seisundis on õige kosmeetiline hooldus. Niisutamine ei ole antud tüüpi naha korral sugugi vähemtähtis, kui teistel nahatüüpidel – rasunäärmete sekreedi eritus etendab naha normaalse veebilansi säilitamisel ju vaid abistavat osa. Käesolevaks ajaks on olemas üks reaalne moodus naha veetustamise kaitseks – ühel või teisel moel vähendada veekadu sarvkihi kaudu. Üks toimivatest võtetest on, kui kosmeetilise vahendi koostisesse lülitatada tugevate niiskustsiduvate omadustega polümeere. Teelehtede mahl ja linaseemnete tõmmis sisaldavad tähelepanuväärselt suurt hulka polüsahhariide ja mükopolüsahhariide. Vees moodustavad nad polümeerse võrgu, mis seob vett ja ei lase tal aurustuda. Taimedes etendavad polüsahhariidid universaalsete niiskusesäilitajate, vee reservuaaride, kaitsvate biokolloidide osa. Aga nahapinnal moodustavad polüsahhariidid „hingava“ kile, mis hoiab hästi kinni niiskust ja loob nahapinnale meeldiva niiske mikrokliima.

Egiptuses, Süürias ja Palestiinas hinnati lina tervistavaid omadusi juba 5 tuhat a. eKr. Kleopatra eraldas oma „kosmeetilises laboratooriumis“ linaseemnetele erilise koha. Ka Venemaal oli lina juba iidsetest aegadest üks populaarsematest taimedest. Linaseemnete lima avaldab mähkivat, põletikuvastast ja pehmendavat toimet. Lina fütoöstrogeenid (lignaanid) koostöös naha östrogeenide retseptoritega suurendavad selle vetruvust, ergutavad rakkude uuenemist, toimivad antioksüdantidena. Rahvameditsiinis segati peenendatud linaseemned kuuma veega ja asetati põletikulistele nahaosadele, ka furunklitele.

Üheks vanimaks ravimtaimeks on ka teeleht. Juba IX saj. nimetati teelehte „kõikide taimede emaks“. Teelehe peamisteks toimeaineteks on flavonoidid, polüsahhariidid (kuni 10 %), C ja K vitamiinid, mõru- ja parkained (on kasulikud eriti rasusele ja poorsele nahale), ränihape, glükosiid aukubiin. Nimetatud taim on kõikide aegade ja rahvaste arstija. Juba Avicenna kasutas teelehte kui verejooksu peatavat ja haavuparandavat vahendit, kuid ka kasvajate, krooniliste haavandite ja silmapõletike raviks. Meile omavad lisaks teelehe niiskustsäilitavatele omadustele tähtsust tema põletikuvastased (glükosiid aukubiin ja tema ainevahetuse saadused), haavuparandavad ja bakteriostaatilised omadused (teelehe mahl pärsib haavapinna haigusttekitavaid mikroobe – streptokokke, stafülokokke, sinimädakepikesi, proteust, soolekepikesi).

Looduslikku päritolu polüsahhariidide hulka liigitatakse ka alginaate, mis on lülitatud Toidulisandite Direktiivi nimekirja (algiinhape – E400, naatrium alginaat – E401). Alginaate saadakse pruunvetikast (lehtadrust), mis ongi üks peamisi algiinhappe ja tema soolade allikaid, vetikate kasvuala asub külmal põhjamaal, Põhjapolaarringi vetes. Kõige laiema kasutuse toidu- ja kosmeetikatööstuses on leidnud naatrium alginaat oma niiskustsäilitavate ja geelimoodustavate omaduste tõttu. Lisaks on naatrium alginaadil väljendunud meditsiiniline toime, kuna te seob nahas raskeid metalle ja radionukliide (eriti selliseid ülimürgiseid, kui uraan ja strontsium), takistades sellega nende organismi tungimist. Aktiivsete niisutajate hulka kuulub ka naatrium laktaat (piimhappe sool). Laktaat on NMF-i tähtis koostisosa.

Vee kinnihoidmine sarvkestas on paljus seotud nn. loodusliku niisutava faktoriga, või NMF – Natural Moisturizing Factor. See on väikesemõõduliste hügroskoopsete molekulide kompleks, mis asub korneotsüütide sarvsoomuste pinnal. NMF-faktori koostisesse kuuluvad vabad aminohapped (40 %), pürrilidoonkarboonhape (12 %), piim- ja sidrunhapped ning nende soolad: laktaadid ja tsitraadid (12 %), uurea (7 %), suhkrud, orgaanilised happed, peptiidid. NMF on üks peamistest looduslikest niiskust kinnihoidvatest struktuuridest sarvkihis.

Rasuse naha ärritus võib esile kutsuda vinnlööbe (akne) ägenemise. Seepärast on kreemi koostisesse lülitatud melissi ekstrakt. Melissi omadusi võrdles keskaja kuulus arst Paracelsus (1493-1541) tema tugeva toime tõttu kullaga. Kosmeetilise vahendina sai XVII saj. kuulsaks Pariisi karmeliitide ordu munkade poolt valmistatud melissi vesi. Melissi aroomivanne soovitatakse nahahaiguste raviks ja melissi mahla kasutatakse allergiliste dermatiitide raviks. Tänu väljendunud sedatiivsele (rahustavale) toimele on meliss hõivanud väärika koha kreemi koostisosade hulgas. Sedatiivset toimet avaldab muide ka teelehe mahl.

Väga aktiivsete ainete kasutamine võib komplitseerida nahkkatte seisundit. Seetõttu lähtuti aroomiterapeutilise kompleksi koostamisel aroomiõlide minimaalsetest kogustest. Rasuse naha hoolduses loetakse kasulikuks järgmisi eeterlike õlide omadusi: antiseptiline ja rahustav – ilang-ilang, antiseptiline, siduv, pinguldav, silendav – sidrun, sedatiivne (rahustav) – apelsin. Rasuse naha korral soovitab kuulus saksa aroomiterapeut Wolfgang Stiks lisaks eelnimetatutele veel tilli eeterlikku õli.

Rasune nahk on kõige probleemsem ja kõige „tänamatum“. Ärge unustage, et ta vajab pidevat hooldust. Loodame, et meie vahendid aitavad Teid!


A.S.Golubkov
Peatehnoloog

    

Tagasi