Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Palsam BIOBALANSSTagasi
Palsam BIOBALANSS
18.04.2014 12:19
Palsam Biobalans 
Stimul
Koostis: Emulsioonikompleks, deioniseeritud vesi, viinamarjaõli, leusea, punase päevakübara ja aaloepuu ekstraktid, tsinklaktaat, teepuu, lavendli, mürri, monarda ja sidruni eeterlikud õlid, epofeen, ß-karotiin.
Toime:
• Kiirendab epidermise rakkude regeneratsiooni.
• Ergutab ainevahetuslikke ja reparatiivseid protsesse.
• Soodustab naha ja kogu organismi loomuliku immuunsuse tugevnemist ja mik-rotsirkulatsiooni taastumist.
• Selle tulemusena imenduvad nahaalused paksendid ja põletikulised tursed.
• Tõstab kudede mittespetsiifilist vastupanuvõimet: viirustele, bakteritele, keemilistele ja füüsikalistele faktoritele.
• Muudab pideval regulaarsel kasutamisel kuiva või rasuse naha normaalseks.
Kasutusalad:
• Kroonilised põletikulised protsessid nahal, limaskestadel, mandlitel (ka herpes).
• Kuiva ja rasuse näonaha, vistrike ravi. Taastab pikemaajalisel (1 kuu) kasutamisel pikaks ajaks või alatiseks normaalse näonaha. Võib I ravinädalal muuta näonaha kuivaks, II nädalal rasuseks ja alles seejärel normaalseks.
Teismelistel ei takista uute vistrike teket, kuid tekkivad vistrikud ei muutu põletikulisteks ja paranevad väiksemate armidega.
• Ravib nohu, viirusinfektsioone, külmetushaigusi. Määrida nina, kulmude vahet, rinda, selga ja taldu.
• Toimib arvutiga töötamisel "kaitsva ekraanina".
• Kiirendab haavade ja põletuste (koos Uma – palsamiga) paranemist. Võib kasutada kombinatsioonis teiste haavasalvidega (nn. “võileivana”) aluskreemina.
• Kaitseb stressi eest ja vähendab selle toimet. Stressiprofülaktika raskete koormuste eel. (Määrida stressirohkete päevade tulles suuremate lümfisõlmede asukohti: kaenlaalused, kubemepiirkond, kaela nn. "kraepiirkond").
• Soodustab kelloidsete armide imendumist.
• Silmahaiguste korral kasutada silmasisese salvina.
• Manuaalteraapias, akupuktuuris, akupressuuris.
• Nõrgenenud immuunsüsteemi taastamine (määrida lümfisõlmi - lisaks eespool-nimetatule ka lõua all, põlveõnnaldes). Eriti soovitatav on seda teha nõrgenenud immuunsüsteemiga lastel.
• Põletuste ja operatsioonihaavade raviks kombineerida Uma-palsam'iga.
• Toob välja naha nakkused "kuldse stafülokokkiga", mis vajab eriravi.
• Haigetel lastel määrida lümfisõlmi 2 korda päevas 2-3 nädala vältel (angiin, bronhiit jne.). Selle tulemusena hakkavad varem väga haiged lapsed haigestuma kui normaalsed lapsed, paremal juhul aga üldsegi mitte.
• Aktiivsetel viirusnakkuseperioodidel ja külmal ajal korrata seda protseduuri nõrga tervisega laste puhul aeg-ajalt kogu perioodi vältel.
• Suuõõne haiguste korral määrida palsamit otse suuõõnde (igemed, mandlid, kurgupõhi).
• Nohu ja krooniliste nina- ning põskkoobaste põletike, hingamisteede allergia korral kasutada nina sisse ja põsk- ning otsmikukoobaste piirkonda põskedel ja otsmikul.
• Viirusinfektsiooni (gripi) korral määrida sisse nina, kulmude vahe, rind, selg ja tallad.
• Ravib suunurga lõhesid (vajadusel kombineerida Jalakreemiga).
Kasutamine: Kanda õhukese kihina naha probleemsetele osadele. Imendub ise sisse max. 6 - 8 min. jooksul.
Vastunäidustused: Võimalik mõne komponendi mittetaluvus.
Palsam BIOBALANSS

Nahk kaitseb meid ustava valvurina keemiliste ainete, saastunud õhu ja UV-kiirte eest. Kuid aastate kuludes valvur väsib. Stress, depressioon, unepuudus ja halb toit, nakkused, ajavööndite või aastaaegade vaheldumine (sügis, kevad) – need on vaid mõned faktorid, mis võivad rikkuda naha looduslikku tasakaalu (balanssi). Tekib immunodefitsiit – naha vähenenud vastupanuvõime välistoimele. Organism ei suuda enam mobiliseerida immuunrakke ja toota vajalikul hulgal immunoaktiivseid aineid. Kaitse nõrgeneb, nahk vananeb, kaotab prinkuse ja ilu. Ja nüüd tekib vajadus immunomodulaatorite järele – need ained tugevdavad või taastavad immuunsüsteemi erinevate lülide funktsioone.

Immunomodulaatorite peamisteks „sihtmärkideks“ on immuunsüsteemi rakud: T-lümfotsüüdid, epidermaalsed makrofaagid (Langerhansi rakud), neutrofiilid. Kõik need rakud on omavahel tihedalt seotud. Kuid immunomodulaatorid viivad need rakud „võitlusseisundisse“ võitlemaks nahakahjustuste ja võõrantigeenide sissetungimisega.

Kuidas siis tegutsevad palsami BIOBALANSS looduslikud koostisosad – immunomodulaatorid? Aaloe mahla polüsahhariidid, mis on oma struktuurilt sarnased bakteriraku seinaga, aktiveerivad makrofaagide fagotsütaarset ja sekretoorset aktiivsust (Langerhansi rakkude seintel asuvad retseptorid bakteriseina polüsah-hariidide „äratundmiseks“). Lisaks sellele kaitsevad aaloe polüsahhariidid kompleksis β-karotiini ja Q10 kofermendi struktuurse analoogi antioksüdandi-antihüpoksandi epofeeniganaharakke vabade radikaalide lammutava toime eest, millised moodustuvad muuhulgas makrofaagide aktivatsioonil. Langerhansi rakkude stimulatsioon kutsub esile kollageeni uuenemise, kuna makrofaagid töötavad välja fermente kollagenaas ja elastaas, mis lammutavad „vana“ kollageeni ning sünteesivad selle asemele uue. Lisaks sellele eraldavad makrofaagid kasvufaktorit, mis ergutab rakkude jagunemist, s.t. epidermise uuenemist. Tulemuseks on naha struktuuri parenemine, kortsude silenemine ja nahk omandab särava ning värske välimuse.

Immunonostimuleerivad omadused on ka polüsahhariid arabinogalaktaanil, mida leidubpunases päevakübaras. Arabinogalaktaan aktiveerib makrofaage (inimese makrofaagide kultuuris täheldatakse interleukiinide 1,6 ja 10 kontsentratsiooni olulist suurenemist) ja tugevdab T-lümfotsüütide (killerite) aktiivsust. Punase päevakübara ekstrakti peetakse käesoleval ajal üheks kõige populaarsemaks sügis-talvise perioodi ravivahendiks. Juba Põhja-Ameerika indiaanlased kasutasid seda taime külmetushaiguste raviks. On viidud läbi ekstrakti kliinilised katsetused, milles osales 80 külmetuse tunnustega naist. Ekstrakti kasutanutel kestis haigus keskmiselt 6 päeva, kontrollgrupis seevastu – 9 päeva. Päevakübarat tarvitanutel kulges haigus kergemini ja haiguse sümptomid olid vähem väljendunud. Käesoleval ajal on kliiniliste jälgimiste tulemusena täheldatud, et päevakübara ekstrakt kergendab oluliselt külmetushaiguste kulgu ja lühendab selle kestust.

Leusea juur (marali juur) on igivana Siberi rahvaste vahend „14 haiguse raviks“, mille avastas 1879. a. etnograaf T.Potanin. Avastati, et mägihirvedmaralid kaevasid kapjadega välja leusea juuri ja sõid neid näljaaja ja haiguste korral, ning ka enne „paaritumislahinguid“ kui jõuduandvat sööta. Leusea bioloogiliselt aktiivsed ained avaldavad ergutavat toimet kesknärvisüsteemile. Marali juurest saadud ravivahendeid kasutatakse füüsilise ja vaimse üleväsimuse, alanenud töövõime ja impotentsuse korral.

Viinamarja seemnete õli (viinamarja õli) sisaldub palsamis mitte ainult emulsioonikompleksis, vaid ka iseseisva koostisosana. Tal on väga huvitav koostis. Õli sisaldab suurel hulgal poolküllastumatuid rasvhappeid: ainuüksi linoolhapet umbes 70 %! Neist õlidest sünteesitakse prostaglandiine, mis juhivad nahas kulgevaid põletikulisi reaktsioone. Ilmnes, et linoolhappest (18 süsiniku aatomit ja 2 topeltsidet) saadud prostaglandiinid suruvad maha põletikulisi reaktsioone, alandavad vererõhku ja blokeerivad aterosklerootiliste naastude teket. Sellele lisaks on linoolhape epidermise barjäärse struktuuri tähtis koostisosa; tema vaegsisaldus avaldub naha kuivuses ja ketendamises (barjäärse funktsiooni häirumise tunnus) ning põletikuliste protsesside tekkes. Seega osutub viinamarja õli tähtsaks immunomoduleeriva ravi koostisosaks. Poolküllastumatud rasvhahped mitte ainult ei vähenda Langerhansi rakkude stimuleerimisega kaasnevat põletikulise reaktsiooni arengu riski, vaid soodustavad ka naha barjäärse struktuuri tugevdamist, mis kõrvaldab immuunrakkudele langevat koormust ja vähendab nende vigastamisi.

Eriline osa immunodefitsiidi kõrvaldamisel on tsingil. Juba 5 tuhande aasta eest kasutasid egiptlased tsinksalvi haavaravis. XX saj alguses avastati tsingi mõju taimede ja loomade kasvule. Vananedes väheneb tsingi sisaldus nahas ning tema vaegus võib pidurdada fermentide aktiivsust, mis viib vananemisprotsesside tugevnemisele. Tsingil on organismis väga palju funktsioone, ta kuulub rohkem kui 200 fermendi koostisesse ja on vajalik rakkude õigesti kulgevaks jagunemiseks, kudede kasvuks ning uuenemiseks. Tsink tugevdab immuunsüsteemi, tema vaegus toob enesega kaasa tüümuse atroofia, milline organ vastutab immuunsüsteemi kõige tähtsama elemendi – T-lümfotsüütide – eest. Tüümuse atroofia kutsub esile T-lümfotsüütide arvu vähenemise ja Langerhansi rakkude funktsiooni mahasurumise. Tsink ergutab tsütokiinide väljatöötamist ja aktiivsust: kasvajate nekroosi faktor, - ja -interferoonid, interleukiinid – immuunvastusele mõjuvad faktorid. Lisaks eelnevale kuulub tsink ferment superoksiiddismutaasi koostisesse, mis kaitseb rakke radikaalide ja UV-kiirguse eest. Tsinki sisaldub palsamis laktaadi - piimhappe soolade kujul. See annab palsamile täiendavaid niisutavaid omadusi: piimhape kuulub nn. loodusliku niisutava faktori koostisesse, milleks on molekulide kompleks, mis vastutab naha niisutamise eest.

Tähtsat aroomiteraapilist funktsiooni kannab eeterlike õlide kompleks. Sidruni õli aktiveerib lümfotsüüte ja ergutab nende moodustumist. Ning sidruni õli antioksüdantne toime on hoopis kõrgem kui E vitamiinil. Immuunsüsteemi ergutamiseks soovitatakse ka teepuu õli. Lavendli õli soovitavad aroomiterapeudid neurooside, neurasteenia, stresside, unetuse, ärrituvuse, viha, meeleolu kõikumiste ja depressiooni korral.Monarda õli avaldab väljendunud immunostimuleerivat toimet süsteemi T-lüli osas.Mürri õlil on pinguldav toime, tema kasutamine on näidustatud jõu taastamisel, kortsude ilmnemisel ja vananeva naha korral. Eeterlikud õlid mõjutavad ka inimese bioenergeetikat. Sidrun lubab kiiresti ja valutult adapteeruda uute elutingimuste ja inimestega, aitab võtta filosoofiliselt omaks korvamatuid kaotusi, lavendel soodustab kiiret jõudude taastumist, kindlustab energeetilist lõdvenemist, vähendab agressiivsust, teepuu kaitseb välismaailma agressiivse energeetika eest, mürr – „inimlikustav“ õli – aitab vabaneda vääradest enesehinnangutest ja saavutada väärikust.

Tuletame meelde, et Palsam BIOBALANSS on üks meie esimestes tooteid. Esmalt nimetati teda IMMUNOSTIMULEERIVAKS, seejärel STIMUL-PALSAM’iks. Käesoleval ajal on mõiste „kosmotseutika“ seaduslikustamine ja lubatavate kosmeetiliste koostisosade nimekirja laiendamine võimaldanud meil täiustada retseptuuri ja selgelt välja tuua toote etiketil palsami toime suunitlus. Palsami koostist on tugevdatud leusea ja aaloega, suurendatud on punase päevakübara kontsentratsiooni, küpressi eeterliku õli on vahetanud välja sidruni õli, tsinkglükonaadi – tema laktaat. Pealegi ei ole meie tootes enam etüülpiiritust, mis kuulus sinna vesi-piirituseekstraktide kujul.

Muidugi ei ole Palsam BIOBALANSS mõeldud igapäevaseks kasutamiseks. Immuunsüsteemi ei tohi lõpmatuseni stimuleerida. Kuid palsam võib muutuda Teie „päästerõngaks“ ametisõitudel läbi mitme ajavööndi, puhkuse korral teistes klimaatilistes tingimustes, ilmamuutuste, pikaajaliste stresside, apaatia, rõhutud seisundite korral, s.t. nendel juhtudel, kui tekib reaalne võimalus immuunodefitsiidi olemasoluks.


Paar sõna palsami kasutamise kogemustest.

Novosibirski Oblasti Allergodermatooside Keskuses ja Pere Reabilitatsiooni Keskuses läbiviidud katsetustes uuriti Palsami kliinilist toimet ja töötati välja näidustused ning skeemid kasutamiseks laste atoopilise dermatiidi välises (lokaalses) ravis.

Aruandes räägitakse, et remissiooni (nõrgenemise) staadiumis on peamiseks ülesandeks ainevahetusprotsesside ergutamine, mikrotsirkulatsiooni ja naha lokaalse immuniteedi taastamine. Sellele aitab edukalt kaasa palsami kasutamine ekseemi ja neurodermiiti põdevatel lastel remissiooni perioodil. Palsamit kasu-tati atoopilist dermatiiti põdeval 32 lapsel : 6 lapsel oli ekseem ja 26 neurodermiit. Palsamit kanti haiguskolletele 2 korda päevas. Uuringuid tehti enne ravi algust ja 14-18 päeva pärast. Kõigist haigetest oli 26-l kollete äge põletikuline infiltratsioon ( 20 haigel ei esinenud tüsistusena naha sekundaarset (teisest ehk hiljem lisandunud) nakkust, 6 – oli teisene nakatumine olemas). Teisese (sekundaarse) nakkusega lastel alustati palsami kuuri 7-12 päeva pärast ägeda põleti-kulise infiltratsiooni vähenemist.

Hästi talusid toodet 30 haiget 32-st (93,8 %). Põletikuvastast toimet täheldati 20 haigel (62,5 %), oli jälgitav erüteemi vähenemine haiguskolletes 6.-7. päeval alates ravi alustamisest. Erüteem vähenes haigetel pallides hinnates 2,52 kuni 1,44 (p<0,05). Pehmendav toime oli jälgitav 23 haigel (71,8 %), mis tekkis 3.-5. päeval ja hinnati pallides kuivuse vähenemise alusel haiguskolletes (1,72 kuni 1,18). Palsami head taastavat (repareerivat) toimet tõestati uurides leukotsüütide migratsiooni aktiivsust „naha akna“ meetodil. Palsamit kasutanud haigetel kiirenes neutrofiilse faasi asendumine makrofaagilise faasiga. Palsami kasutamise foonil suurenes makrofaagide sisaldus „naha akna“ hilises faasis 11,4 kuni 29,3 %, mis näitab makrofaagide funktsionaalse aktiivsuse suurenemist ja nahas toimuvate taastavate protsesside stimuleerimist.

Kasutamise näidustusteks atoopilise dermatiidi väliseks raviks on: neurodermiit ja laste ekseem – pärast infiltratsiooni vähenemist kolletes (nakkuse puudumisel) remissiooni perioodis.

Palsamit soovitati katsetamiseks Venemaa iluisutamise, võrkpalli, kergejõustiku, aerutamise, poksi ja ujumise koondistele. Vene Föderatsiooni Tervishoiu Ministeeriumi hinnangus toimunud aprobatsioonile ( 55/87 28.02.2000. – VF Füüsilise Kultuuri, Spordi ja Turismi Ministeerium) on märgitud, et palsami kasutamisel täheldati toonuse tõusu, raskustunde ja väsimuse vähenemist jalgades, mikrotsirkulatsiooni paranemist, kapillaaride seinte läbilaskvuse vähenemist. Sportlased tajusid mugavustunnet, palsam imendus hästi nahasse ja tal oli meeldiv lõhn.

Kokkuvõtteks võib öelda, et palsami peamised funktsioonid on – lokaalse immuniteedi korrastamine, antistressoorse potentsiaali aktiveerimine ja naha kaitsefunktsioonide taastamine.


A.S.Golubkov,
keemiateaduste kandidaat
MIRRA Kompanii peatehnoloog

          

Tagasi