Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Kus tegutseb mikrotsirkulatsioon?Tagasi
Kus tegutseb mikrotsirkulatsioon?
21.04.2014 17:13
Sageli loeme kosmeetiliste vahendite etikettidelt ja kaasnevatest annotatsioonidest, et toode parandab mikrotsirkulatsiooni. Mida kujutab siis endast see mikrotsirkulatsioon, millal ja miks on teda üldse vaja parandada?

Alustame sellest, et kõik organid, sealhulgas ka nahk, on täidetud neid läbiva vere- ja lümfisoonte võrguga, mille kaudu toimub toitmine ja ainevahetus saaduste eemaldamine. Mitmesuguste ainete ja ainevahetus saaduste ümberpaiknemine toimub kõige peenemates veresoonekestes – mikroveresoontes ja kapillaarides. Just nimelt seda protsessi nimetataksegi mirotsirkulatsiooniks.

Niisiis mõistetakse mikrotsirkulatsiooni all vere ja lümfi korrastatud liikumist mikroveresooni ja kapillaare pidi, hapniku, süsihappegaasi, toitainete, ioonide ja bioloogiliselt aktiivsete ainete liikumist läbi kapillaaride seinte, samuti ka vedeliku liikumist veresoontes. Mikrotsirkulatsiooni tegutsemisest oleneb elundite seisund ja talitlus. Kui mikrotsirkulatsioon tegutseb pidevalt, siis tegutseb ka organ normaalselt. Peaosa on selles kapillaaridel. Kapillaarid on peenimad veresooned, mida on palja silmaga võimatu näha. Kapillaaride seinad on permeaabesed (läbilaskvad), kuid seda valikuliselt molekulidele on nad läbimatud. Vahel võivad kapillaaride seinte normaalsed filtreeruvad omadused häirude. Näiteks võib suureneda vedeliku juurdevool ja aeglustuda selle äravool, sellisel juhul tekivad tursed. Kui häirub ainete kohaletoi-metamine, tekib toitumise puudulikkus. Kui kapillaarides peatub vere ringvool, tekivad kudedes nekrootilised muutused – koed surevad. Mitmete erinevate faktorite toimel võivad kapillaarid laieneda, kitseneda, suurendada oma kasvuala, hukkuda. Nad on võimelised rütmiliselt kontraheeruma (kitsenema) ja “lükkama” sellega edasi verd ning lümfi. Kapillaarse vereringe kiirus on ülitähtis näitaja, mis iseloomustab erinevate organite ja sealhulgas ka naha seisundit. Mikrotsirkulatoorse vereringe sängile avaldavad toimet ultravioletne kiirgus, keha temperatuur, hormonaalne foon, närvisüsteemi seisund.

Nahk (v.a. tema ülemine kiht – epidermis) on rikkalikult varustatud vere- ja lümfisoonte ning kapillaaridega, mis tagavad naha peamiste funktsioonide – termoregulatoorse ja barjäärse – toimimise. Praktiliselt kõik naha probleemid (k.a. kosmeetilised) tekivad mikrotsirkulatsiooni häirete tagajärjel või kaasnevad nendega. Täiel määral käib see selliste seisundite kohta, kui erütroos, kuperoos, akne, aknejärgsed seisundid, varikoosne haigus, tselluliit, närtsiv nahk.

Erütroosi (naha episoodilise punetuse) korral kapillaarid laienevad ja nende läbilaskvus suureneb.

Protsessi jätkudes areneb välja kuperoos, mida iseloomustab püsivalt punetava näonaha foonil laienenud nähtavate veresoonte (teleangiektaasiate) ilmumine.

Akne (räsunäärmete põletiku) korral tekib kapillaaride ületäitumus, mis tekitab püsiva naha erüteemi (punetuse), hüpoksia (hapnikuvaeguse) ja paisunähud. Sageli tüsistub akne demodikoosiga, kui puuk Demodex follikulorum kahjustab kapillaarvõrgustikku ja halvendab sellega veelgi olukorda.

Aknejärgse seisundi korral võivad paisunähud säilida pika aja jooksul.

Veenilaiendite haigus (varikoostõbi) algab alati muutustega mikrotsirkulatoorses vereringes: aeglustub vere juurdevool kapillaaride kaudu ja sellele lisandub hiljem hüpoksia.

Paisunähud etendavad suurt osa tselluliidi algstaadiumis, hiljem lisanduvad turse, veresoonte kokkusurutus ja hüpoksia. Tselluliidist haaratud kehapiirkondade temperatuur on alati madalam, mistõttu on neid kerge sedastada (üles leida) palpatsiooniga (komplemisega). Täpsema pildi annab kontaktse tomograafia uuring. Selleks asetatakse nahapinnale temperatuuri muutustele tundlik termoplaat, mille tulemusena saadakse omapärane “maakaart”, mis näitab ära tselluliidi erinevate staadiumite jaotuse kehapinnal.

Närtsivat nahka iseloomustavad kapillaarse süsteemi püsivad muutused: suureneb mittetöötavate kapillaaride hulk, kahjustuvad veresoonte seinad, väheneb nende toonus ja elastsus. See põhjustab toitumise languse ja hapnikuvaeguse tekke: nahk kahvatub, omandab hallika varjundi, muutub kuivaks ja õhukeseks, on katsumisel külm, vähenenud turgoriga (koepingusega). Kortsude ilmumine närtsivale nahale oleneb pal-jus kollageeni, elastiini ja hüaluroonhappe sisalduse määrast ning selle kvaliteedist, nahaga seotud vee hulgast. Need näitajad olenevad derma (pärisnaha) optimaalsest varustatusest toitainetega, mis omakorda ripub ära naha mikrotsirkulatsiooni seisundist.

Tõsised mikrotsirkulatsiooni häired tekivad pärast plastilisi operatsioone, kui oluliselt muutub naha hemodünaamika (vereringe). See võib kutsuda esile püsiva erüteemi ja tekeangiektaasiate, turse ning nekrootiliste ilmingute tekke.

Nagu eelnevast näete, põhjustavad mikrotsirkulatsiooni häired täiesti erinevat liiki kosmeetilisi probleeme. Nende probleemide lahendused on erinevad, kuid neis on ühiseid momente. Sellisteks on veresoonte seinte läbilaskvuse korrastamine ja tugevdamine, drenaaži parandamine, naha hüpoksia kõrvaldamine. Selleks kasutatakse nii aparaatseid meetodeid, kui ka ravimeid ja kosmeetilisi tooteid. Aparaatsetest metoodikatest on enamtoimivateks müostimulatsioon, darsonvalisatsioon, massaaž, mikrolained, parafiinravi, krüoteraapia (külmaravi), osoonravi, peloidoteraapia, talassoteraapia, ultrafonoforees, pressoteraapia. Kosmeetilistest vahenditest kasutatakse toitvaid ja plastilisi maske, mis sisaldavad antioksüdante, antihüpoksante, veresoonte seinu tugevdavaid, veresooni laiendavaid või kitsendavaid, tursevastaseid koostisosi, mikroelemente. Nendele, kes tahavad saada laiemat informatsiooni selles küsimuses, soovitame lugeda läbi ajakiri “Kosmetik international” Nr. 2 2006.a., milles on peamiseks probleemiks mikrotsirkulatsioon.

Praktiliselt kõik meie kompanii tooted sisaldavad koostisosi, mis korrastavad mikrotsirkulatsiooni, kuna see omab tähtsust bioloogiliselt aktiivsete ainete paremaks omastamiseks. Kuid on olemas ka vahendid, mis lahendavad neid probleemeintensiivsemalt:

• vahendid, mis parandavad naha verevarustust: RAVIMTAIMEDE Mask, Mudamask RASUSELE NAHALE, Mudamask KUIVALE NAHALE, Mask VETIKATEGA, MASTER-MORE.

• vahendid, mis sisaldavad veresoonte seinu tugevdavaid koostisosi: Losjoon-toonik KUIVALE NAHALE, Kreem-mask HÜDRANTNE, Kreem-mask TOITEV (PITATELNAJA), Geel-mask EKOLA, Kreem-mask AKRIM, REVENTON, MASTER-ANGIO, Mask VETIKATEGA, MASTER-VITA, POLJANKA, NOORENDAV Plastifitseeriv mask MUSTIKATEGA, POLÜSAHHA-RIIDNE Hüdrool, ÕLINE Hüdrool, MIRRA-LUXE, SAR-GASSUM, MNOGOTSELEVOI, KUTELITSA, HELIOS-8, ALBINA, Silmalaugude KREEM, Geel-kontuur SILMALAUGUDELE, MIRT.

• turset kõrvaldavad vahendid: REVENTON, MIRRALGIN, AKRIM, NOORENDAV Plastifitseeriv mask MUSTIKATEGA, Mudamask RASUSELE NAHALE, Mudamask KUIVALE NAHALE.

Muidugi saab toimivaima tee mikrotsirkulatoorsete häiretega seotud nahadefektide kõrvaldamiseks kindlaks määrata vaid spetsialist-kosmetoloog, kuna igal konkreetsel seisundil on olemas nii omad näidustused, kui ka vastunäidustused. Salongiprotseduuridele võib lisada aparaatseid mõjustusi, kuid seda jällegi vaid ranges vastavuses probleemi ja näidustustega. Käesolevas artiklis toome me mõned näited salongi-protseduuridest (ilma aparaatsete metoodikateta) ja kodusest hooldusest erinevate nahaseisundite korral, mis kõik on seotud mikrotsirkulatsiooni häiretega.

• Verevarustust parandavad protseduurid lodeva, atoonilise, hallika tooniga naha korral. Selline seisund tekib pärast stresse, maksahaigusi, närtsiva naha korral.

• Teleangiektaasiatega naha verevarustust parandavad protseduurid.

• Protseduurid jalgade venoosse verevarustuse häirete korral.

Verevarustust parandavad protseduurid lodeva, atoonilise, 
hallika varjundiga naha korral

Salongis.

1. Puhastamine. Puhastada põhjalikult Puhastava PIIMAGA näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahk: kanda vähene kogus ainet niiskele näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahale, seejärel pesta maha sooja veega.

2. Sügav puhastamine. Puhastada nahk Kreemiga SKRAB. Kreem pesta sooja veega hoolikalt maha. Korrata protseduuri 10 päevaste vahedega.

3. Toniseeerimine. Hõõruda nahk üle LOSJOON-TOONIK’uga.

4. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele SILMALAUGUDE Kreemi ja huultele HUULEPALSAMIT.

5. Intensiivne hooldus.

5.1 Näomassaaž massaažiõliga MASTER ja õliga MASTER-ANGIO. Hõõruda nahk puhtaks LOSJOON-TOONIK’uga.

5.2 Kanda näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahale Mask RAVIMTAIMEDEGA 10-15 min., maha pesta sooja veega.

5.3 Kanda paksu kihina näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahale Kreem-mask HÜALUROONHAPPEGA 10-15 min. Jääk eemaldada salvrätikuga.

6. Kaitse. Kanda peale kevad-suvisel perioodil Kaitsekreem-geel HELIOS-8 ja sügis-talvisel perioodil Kreem-protektor KUTELITSA.

Protseduure korrata 2-3 korda nädalas, kuuriks 10-15 protseduuri.

Kodune hooldus

Igal hommikul.

1. Puhastamine. Hõõruda näo- ja kaelanahk üle Losjooniga SIIDITEE.

2. Sügav puhastamine. Kanda niiskele näo- ja kaelanahale KOORIV Kreem-mask ja masseerida 2-3 min. Jäägid pesta sooja veega maha.

Protseduuri korrata 7-10 päevasta vahedega.

3. Toniseeerimine. Hõõruda nahk üle Losjooniga SIIDITEE.

4. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele Geel-kontuuri SILMALAUGUDELE või SILMALAUGUDE Kreemi ja huultele HUULEPALSAMIT.

5. Intensiivne hooldus. Kanda näo- ja kaelanahale Palsamit REVENTON või Palsamit BETAKRIN.

6. Kaitse. Enne tänavale minekut kanda kevad-suvisel perioodil peale Kaitsekreem-geel HELIOS-8 (18, 22) ja sügis-talvisel perioodil Kreem-protektor KUTELITSA.

Igal õhtul.

1. Puhastamine. Puhastada näo- ja kaelanahk Kosmeetilise PIIMAGA.

2. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele Geel-kontuuri SILMALAUGUDELE või SILMALAUGUDE Kreemi ja huultele HUULEPALSAMIT.

3. Intensiivne hooldus.

3.1 Kanda näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahale Mask RAVIMTAIMEDEGA 10-15 min. ja pesta see maha sooja veega.

3.2 Kanda näo- ja kaelanahale Palsamit REVENTON.

Naha verevarustust parandavad protseduurid 
(teleangiektaasiate olemasolul)

Naha visuaalne diagnostika: mikrotsirkulatsiooni häirete tulemusel on nahale tekkinud laienenud kapillaarid. Kõige sagedamini esinevad need põskedel, ninatiibadel ja alalõual.

Salongis.

1. Puhastamine. Puhastada põhjalikult Puhastava PIIMAGA näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahka : kanda vähene kogus ainet niiskele näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahale, seejärel pesta maha sooja veega.

2. Sügav puhastamine. Puhastada nahk Kreemiga SKRAB. Pesta hoolikalt maha sooja veega. Protseduuri korrata 10 päevaste vahedega.

3. Toniseeerimine. Hõõruda nahk üle LOSJOON-TOONIK’uga.

4. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele SILMALAUGUDE Kreemi ja huultele HUULEPALSAMIT.

5. Intensiivne hooldus.

5.1 Kanda näo, kaela ja dekoltee piirkonna nahale 10-15 min. NOORENDAV Plastifitseeriv mask MUSTIKATEGA.

5.2 Kanda nahale kergete masseerivate liigutustega kuni imendumiseni Palsamit REVENTON.

6. Kaitse. Enne tänavale minekut kanda kevad-suvisel perioodil peale Kaitsekreem-geel HELIOS-8 ja sügis-talvisel perioodil Kreem-protektor KUTELITSA.

Kodune hooldus.

Kevad-suvi. Igal hommikul.

1. Puhastamine. Hõõruda näo- ja kaelanahk üle Losjooniga SIIDITEE.
2. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele SILMALAUGUDE Geel-kontuuri ja huultele HUULEPALSAMIT.

3. Intensiivne hooldus.

3.1 Kanda näo ja kaela nahale Kreemi MADONNA.

3.2 Niisutada nägu päeva jooksul korduvalt Losjooniga POLJANKA.

4. Kaitse. Enne tänavale minekut kanda kevad-suvisel perioodil peale Kaitsekreem-geel HELIOS-8 ja sügis-talvisel perioodil Kreem-protektor KUTELITSA.
 
Kevad-suvi. Igal õhtul.

1. Puhastamine. Puhastada näo- ja kaelanahk Kosmeetilise PIIMAGA. Seejärel pesta nägu jaheda veega ja hõõruda üle Lojooniga SIIDITEE.
 
2. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele SILMALAUGUDE Geel-kontuuri ja huultele HUULEPALSAMIT.
 
3. Intensiivne hooldus. Kanda kergete masseerivate liigutustega näo- ja kaelanahale Palsameid : enne REVENTON’i ja seejärel MIRRALGIN’i.
 
Sügis-talv. Igal hommikul.

1. Puhastamine. Hõõruda näo- ja kaelanahk üle Losjooniga SIIDITEE.

2. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele SILMALAUGUDE Geel-kontuuri ja huultele HUULEPALSAMIT.

3. Intensiivne hooldus. Kanda näo ja kaela nahale UMA-Palsamit.

4. Kaitse. Enne tänavale minekut kanda näole Kreemi KUTELITSA.

Sügis-talv. Igal õhtul.

1. Puhastamine. Puhastada näo- ja kaelanahk Kosmeetilise PIIMAGA. Pesta see jaheda veega maha ja hõõruda nägu üle Lojooniga SIIDITEE.
 
2. Silmalaugude ja huulte hooldus. Kanda silmalaugudele SILMALAUGUDE Geel-kontuuri ja huultele HUULEPALSAMIT.
3. Intensiivne hooldus. Kanda kergete masseerivate liigutustega näo- ja kaelanahale Geel-palsamit REPAREERIV. Vaheldada seda etappi ülepäeviti Palsamitega REVENTON ja MIRRALGIN.

 
Kuuri pikkus – 1 kuu.

Protseduurid jalgadele (venoosse vereringe häirete olemasolul).

1. Jalalabade massaaž JALAKREEM’iga.

2. Kogu jalgade pinnale kanda Plastifitseeriv mask MUSTIKATEGA – 15 min.

3. Kogu jalgade pinnale kanda kergete masseerivate liigutustega suunaga labajalgadelt reite suunas Palsamit REVENTON.
 
4. Pärast REVENTON’i imendumist kanda peale Palsam MIRRALGIN. Soovitav on tõsta jalad üles 10-15 minutiks, mis kutsub esile vere äravoolu jalgadest, kõrvaldab väsimuse ja raskustunde.
 
Kuuriks on vaja korrata protseduure 1-2 korda (päevas) 1 kuu jooksul.
 
Toime tugevdamiseks on protseduure soovitav kombineerida bioaktiivse toidulisandi MIRRASIL-2 samaaegse kasutamisega.
 
 
Aktiivseid mikrotsirkulatsiooni korrastavaid aineid on teada küllaltki palju. Nad “töötavad” erinevatel tasanditel ja nad on – nagu kõik looduslike saaduste koostisosad – paljufunktsionaalsed. Seepärast avaldub nende toime tugevamini erinevate ainete kompleksis, kus nad täiendavad ning tugevdavad üksteist. Just selliseid spetsiaalselt valitud looduslikest taimedest ja merelistest ainetest koosnevaid komplekse kasutataksegi meie kosmeetikas. Enim huvi pakuvad neist järgmised:

Biostimuleeritud aloe mahl. On rikas terve rea bioaktiivsete ainete poolest, sisaldades taimseid fermente ja vitamiine, sealhulgas E vitamiini. Avaldab väljendunud bakteritsiidset ja antioksüdantset toimet. Biogeense stimulaatorina parandab ta ainevahetust, avaldab soodsat toimet rakkude taastumisele, ergutab vereringet, ravib põletikke, suurendab naha pingust (turgorit), niisutab nahka.

 
C vitamiin ehk askorbiinhape. Võimas antioksüdant. Tugevdab veresoonte seinu. Leiab kasutamist toodetes, mis on mõeldud naha immuniteedi ja pinguse suurendamiseks, naha taastamiseks ja naha veresoonkonna häirete korral, roosade ja punaste aknede tekkel.

 
Merikarpide hüdrolüsaat. Sisaldab mükopolüsahhariide ja aminohappeid, mille omaduste hulka kuulub niiskuse säilitamine. B₁, B₂, PP vitamiinide kompleks ergutab naharakkude täiendavat toitmist, tagab naha struktuuride paranemise ja kortsude arvukuse vähenemise. Kor-rastab ainevahetust, parandab verevarustust, ergutab rakkude uuenemise protsessi.

 
Mudavulkaani muda. Valutustav, põletikuvastane, bakteritsiidne, spasmolüütiline, hüposensibiliseeriv, laialiimendav toime. Korrastab ainevahetuslikke protsesse ja veresoonte toonust, parandab mikrotsirkulatsiooni, taastab naha prinkuse.

 
Dikvertiin. See on looduslik dauuria lehise puidust saadav bioaktiivsete ainete kompleks. Dikvertiini peamiseks toimeaineks on flavonoid dihüdrokvertitsiin, millel on väljendunud P-vitamiinne aktiivsus ja seetõttu ta tugevdab veresoonte seinu, pärsib põletikulisi ja allergilisi reaktsioone. Kujutab enesest loodusliku päritoluga antioksüdanti.

 
Kollane mesikas. Ergutab mikrotsirkulatsiooni, avaldab tursevastast ja rahustavat toimet. Toimib peamiselt veenidele, mille tulemusel suureneb kapillaaride resistentsus (peenimate veresoonte vastupanuvõime) ja väheneb kapillaaride seinte läbilaskvus. Kasutatakse välispidiselt põrutuste, nikastuste ja pindmiste verevalumite raviks.

 
Roheline tee. Tänu polüfenoolide sisaldusele on tal ainulaadsed antioksüdantsed omadused. Ekstraktid sisaldavad tanniine, kofeiini, puriine ja vitamiine ning avaldavad nahale ergutavat ja tugevdavat toimet. Rohelise tee katehhiinidel on P-vitamiinne aktiivsus, mistõttu nad tugevdavad veresoonte seinu, muudavad sooned elastsemaks.

 
Dauuria lehise kamper. Avaldab kohalikku ärritavat ja antiseptilist toimet. Mõjub soodsalt närvisüsteemile ja vereringele. Kampri toimel kontraheeruvad (tõmbuvad kokku) perifeersed veresooned, samal ajal ta inhibeerib (takistab) trombotsüütide agregatsiooni (kokkukleepumist), mistõttu võib kamprit soovitada mikrotsirkulatsiooni parandamiseks.

 
Hobukastan. Bioaktiivsus on seotud eskuliini sisaldusega, mis on võimeline tugevdama veresoonte ja kapillaaride seinu, ergutama verevarustust, parandama naha ainevahetuslikke protsesse; takistab vee peetumist organismis.

 
Ristik. Sisaldab vitamiinide, bioflavonoidide, fütoöstrogeenide, aminohapete ja pektiinainete kompleksi. Parandab mikrotsirkulatsiooni, tasakaalustab naha ainevahetust, avaldab põletikuvastast, haavu parandavat ja antiseptilist toimet.

 
Nõges. Üldtugevdav, taastav, haavu parandav, verejookse peatav toime. Ergutab vereringet, parandab põletiku mediaatorite (vahendajate) äravoolu.

 
Laminaaria. Kõrge bioloogiline aktiivsus on tingitud nii orgaaniliste ja mineraalsete ainete – polüsahhariidide (alginaat, manniit jt.), aminohapete (arginiin, letsitiin, glutamiinhape jt.), vitamiinide (A, C, D, B₁, B₂, B₁₂, E, F, K, PP), mineraalainete (jood, broom, raud, kaltsium, magneesium, fosfor, väävel) – kui ka klorofülli ja rasvhapete sisaldusest. Laminaarial on antioksüdantne ja antibakteriaalne toime, ta soodustab veresoonte seinte tugevnemist ja parandab vereringet ning veesoolade ainevahetust.

 
Jojoba õli. Oma koostiselt on lähedane naharasu vahade estritele. Tungib hästi nahasse ja pehmendab seda. Vähendab kuperoosi avaldusnähte. Reguleerib naha niiskuse taset, soodustab selle prinkust ja trimmisolekut.

 
Muskaatroosi õli. Soodustab rakkude taastumist, haavade paranemist ja armide ilusamaks muutumist. Aitab kaasa nahastruktuuride taastumisele, aeglustab vananemisilmingute teket. Suurepärane vahend haavandite parandamiseks, kuivade ekseemide, psoriaasi, atoopia, akne (vinnpõletiku), impetiigo (mädavill lööbe) raviks; vähendab erüteemi (nahapunetust). Aeglustab melanotsüütide (pigmendirakkude) hüperfunktsiooni (ülemäärast aktiivsust).

Meresool. Sisaldab kloriide, sulfaate, magneesiumi, broomi, joodi, kaaliumi, mikroelemente. Tänu meresoolale vaigistub valu, korrastuvad mikrotsirkulatsioon ja paljud muud naha funktsioonid. Avaldab põletikuvastast ja laialiimendavat toimet.

 
Siberi nulg. On rikas vitamiinide poolest, parandab mikrotsirkulatsiooni, on bioloogiliselt kõrgaktiivne, avaldab bakteritsiidset, haavu parandavat ja desodoreerivat toimet.

 
Koirohi. Avaldab põletikuvastast toimet; ergutab immunokompleetsete rakkude fagotsütaarset (mikroobe hävitavat) aktiivsust; oma toimelt on lähedane kamprile.

 
Magusjuur (lagritsapõõsas). Sisaldab fütoöstrogeene, flavonoide. Ekstrakt avaldab pehmendavat, põletikuvastast toimet, ergutab veesoolade ainevahetust, aitab kaasa veresoonte spasmide kõrvaldamisele. Magusjuure flavonoidid vähendavad kapillaaride murduvust.

 
Raudrohi. Verejookse peatav, põletikuvastane, haavu parandav, toni-seeriv, antiallergiline toime. Sisaldab hamasuleeni, alkaloid ahilleiini, ränihapet, mineraalsooli, parkaineid, fütosteriine, karotiini, C ja K vitamiine. Vähendab naha rasusust, puhastab ja kitsendab poore.

 
Fuksia. Ergutab rasvade lammutamist, parandab mikrotsirkulatsiooni, kiirendab drenaažiprotsesse, väljutab toksiine ja rakkude ainevahetusjääke, tõstab veresoonte toonust.

 
Nõmm-liivatee. Ergutab kapillaarset verevoolu; leiab antiseptilise ja haavu parandava vahendina kasutamist dermatooside (nahahaigustumuste), furunkuloosi, raskelt paranevate haavade ja juuste väljalangemise korral.

 
Mustikas. Vähendab kuperoosi avaldusvorme, aitab kaasa verevarustuse parandamisele, suurendab veresoonte seinte vastupidavust ja elastsust, hoiab ära rakkude fosfolipiidsete membraanide kahjustuse ning naha enneaegse närtsimise.

Salvei. Desinfitseerivad, põletikuvastased, haavu parandavad, kootavad, veritsust peatavad, pehmendavad, higistamisvastased ja kergelt desodoreerivad omadused.

 
Epofeen. Looduslike polüfenoolide (bioflavonoidide) sünteetiline analoog. Tal on antioksüdantne ja antihüpoksantne toime. Leiab kasutamist toodetes, mis on mõeldud haiguste raviks ja profülaktikaks, mille põhjuseks või kaasnähtuseks on erinevate kudede hapnikuvaegus. Soodustab hapniku paremat omastamist, parandab mikrotsirkulatsiooni.

 
Sidruni eeterlik õli. Kasutatakse loiu vereringe, tursete ja akne korral. Valgendab ja silendab nahka, korrastab rasuse naha sekretsiooni (nõristust). Muudab tedretähnid, pigmentlaigud ja veresoonte joonise vähemmärgatavaks.

 
Lavendli eeterlik õli. Avaldab valuvaigistavat, spasmolüütilist ja antiseptilist toimet. Kõrvaldab punetuse, ärrituse, turse ja sügeluse.

 
Küpressi eeterlik õli. Parandab verevarustust, soodustab veresoonte ahenemist ja nende seinte tugevnemist, vähendab kapillaarset võrgustikku. Tal on kootavad ja veene toniseerivad omadused. Tarvitatakse välispidiselt hemorroidide ja varikoossete veenilaiendite korral veresooni ahendava vahendina.

 
Mündi eeterlik õli. Rahustava, põletikuvastase, bakteritsiidse ja tugevdava toimega. Ühtlustab nahavärvi, pehmendab väljendunud veresoonte joonist, vähendab lihasevalu.

 
Sandlipuu eeterlik õli. Korrastab rasunäärmete tööd, aitab kaasa vinnpõletiku (akne) kõrvaldamisele, parandab mikrotsirkulatsiooni, vähendab turseid. Tal on kapillaare kaitsvad, antiseptilised, põletikuvastased omadused. Õli silendab, pingutab, “elavdab” nahka, likvideerib närbumuse ja peente kortsude võrgu silmade ümbruses.

 
Mürri eeterlik õli. Haavu parandavad, toniseerivad, noorendavad omadused. Annab nahale sametja ja mati väljanägemise, soodustab armkoe laialiimendumist, kõrvaldab nahal esineda võivad infiltraadid ja paisunähud. Vähendab allergilisi nähtusid, parandab kudede taastumisprotsesse.

Rosmariini eeterlik õli. Antiseptiline ja valutustav toime. Tugevdab veresoonte seinu, silendab peente kortsude võrku. Parandab haavu ja põletusi, vähendab turseid. Leiab kasutamist jalgade veresoonte haiguste ravis, jalgade turse, loiu verevarustuse, lümfipaisude korral. Koostisesse kuuluv kamper avaldab soodsat toimet närvisüsteemile ja vereringele.

 
Apelsini eeterlik õli. Annab tootele meeldiva ja värske aroomi, avaldab nahale värskendavat toimet, parandab naharakkude verevarustust, mis korrastab nende toitumise ja hingamise.

 
Majoraani eeterlik õli. Võimas bakteritsiidne aine. Valutustava, põletikuvastase toimega, imendab kiiresti verevalumeid, turseid, ravib loiult paranevaid haavu. Avaldab toniseerivat toimet, ergutab lokaalset verevarustust. Soovitatakse teha kerget massaaži õliga verevalumite, sinikate, põrutuste, kapillaarsete korral. Kahjustunud koed muutuvad varsti jälle terveteks ja ilusateks.

 
Salvei eeterlik õli. Valutustava ja põletikuvastase toimega. Soovitav kasutada reuma, artriitide, kudede turse, kaua paranevate haavade korral.

 
Mikrotsirkulatsiooni häireid (kapillaropaatiaid) esineb tänapäeval küllaltki sageli. Neid tekitavad mitte ainult stressid, düselementoosid (vale toitumine), ebasoodne ökoloogia jm., vaid ka nn. “sisemised põhjused”. Õigesti pandud diagnoos ja adekvaatne seisundi korrektsioon – see on spetsialisti-kosmetoloogi ülesanne. Nagu ütlevad meditsiini-töötajad, võrdub “inimese vanus tema veresoonte vanusega”, seepärast peegelduvad kapillaropaatia ilmingud inimese välimuses, mis ei saa neid, eriti naisi, mitte erutada. Muidugi on nahahooldus vastavates salongides enamtoimiv, kuid ka kodustes tingimustes võib ennast oluliselt aidata. Selleks on vaja vaid veidi aega ja Mirra-Luxe kosmeetilisi tooteid. Nii nagu on lugu suvaliste kosmeetiliste probleemidega, on ka mikro-tsirkulatsiooni häireid parem ennetada, kui ravida. Seepärast on vaja osutada suurt tähelepanu just nende profülaktikale.

 
J.N.Aitova,
J.A.Hainovskaja
 

     

Tagasi