Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Palsam REMOVITTagasi
Palsam REMOVIT
18.04.2014 10:13
MIRRA PROPHYLACTIC liin, RAVIPALSAMITE seeria

- avaldab valutustavat ja kergelt soojendavat toimet

- alandab põletikulist reaktsiooni liigestes ja liigeselähedastes kudedes

- taastab liigeste liikuvust

Koosis: emulsioonikompleks viinamarja- ja kookoseõlide baasil, deioniseeritud ja kavitatsiooniliselt aktiveeritud vesi, rebasheina õli, takja juure (40 % iniliini) ja hõbepaju koore (10 % salitsiini) standardiseeritud ekstraktid, meditsiinilise kollase mesika CO2-ekstrakt (20 % kumariini), D-pantenool – provitamiin B5, kamtšatka krabide pantseri kitosaan, metüülnikotinaat, atsetüül-glükoosamiin, koriandri, majoraani, rosmariini, eukalüpti ja nelgi eeterlikud õlid, etindroonhappe soolad, katoon.

 
ÜTO (Ülemaailmse Tervishoiu Organisatsiooni) andmetel kaebab iga viies inimene liigeste valulikkust ja piiratud liikuvust. Selle põhjustajaks on üle 200 erineva haiguse, millised võib jaotada mitmeks ühiseks rühmaks. Artriit – liigeste põletik, sealhulgas : polüartriit – mitme liigese põletik, reumatoidartriit, Behterevi haigus jne. Artroos (osteoartroos) – liigeste haigus, millega kaasneb kõhrkoe lammutumine. Podagra – uraatide (mittelahustuvate kusihappesoolade) liigestesse ladestumise poolt põhjustatud haigus.

 
Liidrikohta selles nimekirjas hoiab enda käes osteroartroos – haigus, kui seni veel teadmata põhjustel toimub liigeskõhre aktiivne lammutamine. Enamlevinud lihaste ja liigeste süsteemi vigastusteks olmetingimustes ja spordis on – mikrotraumad. Need mikroskoopilised vigastused kulgevad praktiliselt märkamatult, tekkepõhjuseks on korduvad liigutused ja tulemuseks on kudede regeneratsiooni (taastumise) häired.

 
Kehaliste harjutuste tulemusena tekkinud korduvad mikrotraumad võivad põhjustada liigeskapsli, luude või närvide kahjustusi.

 
Ülemäärastel pingutustel, korduvatel vigastustel (nii kõõluste tugeval kokkutõmbumisel, ka välispidisel survel liigesekapslile) võib tekkida limapauna põletik – bursiit. Haigust iseloomustab lokaalne (kohalik) valu, naha turse ja pingulolek. Sümptomid süvenevad liigeste liigutamisel. Liigesevalu põhjuseks ei pruugi olla mitte ainult vigastused, vaid ka reumaatilised haigused, kui kahjustuvad praktiliselt kõik liigesed ja liigestelähedased pehmed koed (osteoartroos, reumatoidartriit jm.).
Kuni 70 % inimestest tunnevad oma elu erinevatel perioodidel valu nimmepiirkonnas, millistel põhjustel võetud töövõimetuslehtede arvu alusel konkureerib see sümptom külmetushaigustega.
Erinevalt eelpool kirjeldatud füüsilise aktiivsusega seotud vigastustest mängib nimmepiirkonna valude tekkes juhtivat osa väheaktiivne eluviis. Sagedasemad põhjused – istuv eluviis, kauaaegne viibimine vales kehaasendis, ebamugavad jalanõud, ülekaal, ebasobiv madrats, ebamugav magamise asend, raskuste tõstmise vale tehnika. Seetõttu on absoluutselt õigustatud ütlemine „Valud seljas on elustiili haigus“ (S.M.Danilenko. Välispidised valutustavad vahendid). Kaasajal ei ole enam kahtlust, et valusündroom on terve rea tõsiste patofüsioloogiliste seisundite tagajärg, mis mõjutab ravitulemust, pikendab rehabilitatsiooni aega ja suurendab ravi maksumust. Valu on psühholoogiliste segaduste ja adaptatsioonihäirete põhjus, temaga kaasnevad hirm ja depressioon. Kuid peatada või vähendada valu – see ei ole sugugi lihtne ülesanne. Kliinilise valutustamise peamisteks probleemideks on: kliinilises praktikas ei leia sageli kasutamist valu hindamise ja valutustamise tulemuste standardsed meetodid; adekvaatsete analgeetikute (valuvaigistite) dooside ordineerimist (määramist) raskendavad ravimite kõrvaltoimed; meditsiinipersonali mitterahuldav informeerimine valutustamisest raskendab analgeesia optimaalsete meetodite valikut.
Vähetähtis ei ole ka valu tolerantsusele (taluvusele) mõjuv emotsionaalne seisund : negatiivsed emotsioonid teravdavad valutundlikkust, positiivsed seevastu aga otse vastupidi – nüristavad valuaistingut (Karpov I.A., Ovetškin A.M. Operatsioonijärgne valutustamine kõhukirurgias).
Nimelt just seetõttu on Palsami REMOVIT (nimi on MIRRA poolt patenteeritud) vormel ehitatud sellisel viisil, et tagada tema mugav kasutamine ja kutsuda patsiendis esile positiivseid emotsioone.
Lüüriline kõrvalepõige. Sõna REMOVIT tekkis järgmise algoritmi järele: „re“ – tagastav, „mo“ – esimesed tähed ladinakeelsest sõnast „mobile“, seega interpreteeritakse „remo…“ kui haigele liigesele „liikumise või liikuvuse tagastamist“, ning lisaks „vit“ – see on ladinakeelsest sõnast „vita“ – elu!
 
Eeskätt tagab palsam pehme soojendava (lokaalselt soojendava) ja valutustava toime:
 
•     mugav soojendamine palsami pealekandmise piirkonnas, mis võimaldab liigitada meie uue palsami kohalike ärritavate (KÄV) vahendite hulka,
•    valusündroomi vähendamine (ning mõnedel juhtudel täilik mahasurumine.
Kohalikke ärritavaid vahendeid (KÄV) kantakse nahale valutavate kohtade asukoha järgi ja nad põhjustavad kerge kohaliku põletikulise reaktsiooni, mõjudes eemalekiskuva ravi põhimõttel. Vahendite toime intensiivsus sõltub aktiivse toimeaine kontsentratsioonist ja selle kontakti pikkusest nahaga.
 
KÄV toime põhimõte:
 
•     nahas asuvate tundlike närvilõpmete ergutamine kutsub esile reflektoorse reaktsiooni;
•     naha närvilõpmete ergutamise tulemusena laienevad kohalikud veresooned, suurendades vere juurdevoolu lihastele;
•     naharetseptoritelt lähtuvate impulsside vool loob peaaju koores erutusetsooni, kiskudes eemale tegelikust valuimpulsatsioonist;
KÄV kasutamisel võivad tekkida kõrvalnähud : naha punetus, põletik, lööve. KÄV võivad vastupidi tekitada tänu oma soodsale lõhnale täiendava positiivse toime nahale kas selle soojenemise- või jahenemise tundega.
 
S.M.Danilenko
 
Välispidised valutustavad vahendid.
 
Sellise soojendava ja valutustava aistingu tekke tagab terve valik toimivaid koostisosi, milliste hulgast tuleks kõigepealt ära märkida palsami kõigi viie „sooja“ eeterliku õli kompleksi, metüülnikotinaati (nikotiinhappe derivaati), hõbepaju koore salitsiini.
Eeterlikest õlidest tahaks rääkida põhjalikumalt. REMOVIT´i aroomiterapeutiline toime tuleneb eeterlike õlide aktiivsete koostisosade koostoimest. Kõrge fenoolsete ühenditega eeterlikud õlid (nelk) – on aktiivsed antiseptikud, antispasmaatikud, avaldavad valutustavat toimet reumat, artriiti ja närvipõletikke põdevatele haigetele. Eukalüptiõli ketoonid kõrvaldavad paisunähtusid, avaldavad haavu parandavat toimet, ergutavad uute rakkude ja kudede moodustumist. Rosmariini ja eukalüpti õlid on valutustavad ravimid, mis leiavad kasutamist aroomiteraapias reumaatiliste ja liigesevalude korral. Koriandri eeterlik õli soojendab, valutustab ja toimib antiseptiliselt. Koriandri eeterlikku õli lisatakse salvidele ja kasutatakse reuma, podagra ja liigesevalude korral. Soe ja vürtsine majoraan on toimiv lihasevalude korral (muuseas ka nimmepiirkonnas), toimib soodsalt reumaatiliste valude ja sidemete tursete korral, eriti kui sellega kaasnevad külmavärinad ja liigeste liikumise kammitsetus. Kõrvaldab lihaste kontraktuure, valutustab närvipõletike, osteokondrooside, närvivalude, lihasevalude, liigesepõletike korral. Ergutab vereringet, imendab laiali verevalumeid.
Palsami tähtis aktiivne koostisosa on hõbepaju koore kontsentraat, mis on standardiseeritud salitsiini sisalduse alusel (mitte alla 10 %). Salitsüülhappe derivaadid on mittesteroidsete põletikuvastaste vahendite (NSAID) suure rühma tähtis perekond. Selliste preparaatide kasutamine on täiel määral põhjendatud, kuna just põletik – see on „reumaatiliste“ valude juhtiv mehhanism. Sellised preparaadid ületavad muide oma valuvaigistavate omaduste poolest selliseid „lihtsaid“ valuvastaseid preparaate kui paratsetamool. Nende peamiseks toimemehhanismiks on prostaglandiinide sünteesi mahasurumine, mis on tähtsad valu ja põletiku mediaatorid (informatsiooni vahendavad ained). (J.L.Nasonov. Mittesteroidsete põletikuvastaste ainete valuvaigistav toime tugi-liikumisaparaadi haiguste korral: toime ja ohutuse tasakaal).
• NSAID-e iseloomustab mittespetsiifiline põletikuvastane toime, nad pidurdavad või peatavad suvalise põletikulise protsessi arenemise;
• neid iseloomustab põletikuvastase, valutustava ja palavikku alandava toime kombinatsioon;
• taimset päritolu NSAID-e taluvad organismid suurepäraselt.
Avicenna kirjutas, et ei ole olemas sellist haigust, mida ei saaks ravida ravimtaimedega ja ei ole olemas sellist taime, millel ei oleks mõnda raviomadust. Üheks selliseks kahtlematult väärtuslikuks taimeks on kollane mesikas, mida kõik ravimtaimede raamatud lülitavad kindlasti reuma ravimiseks mõeldud ravimteedesse. Liigeste reumaatiliste ja podagraliste tursete korral soovitatakse lokaalseid kuumi vanne kollase mesika tõmmisega, mis rahustavad valu ja avaldavad põletikuvastast toimet. Kollase mesika keedised ja tõmmised on näidustatud kompressidena liigeste reuma ja podagra korral.
Mitmesaja-aastane ravimtaimede kasutamise kogemus soolade ladestumiste, osteokondroosi ja liigeste liigutuste kammitsetuse ravis kinnitab ka takja aktiivse kasutamise soovitust. Kaela, käte, ja põlvede valulikele osadele asetatakse takjalehe kompress, takjajuure pulber lahustatakse vees ja võetakse suu kaudu sisse tugevate valude ja liigeste kammitsetuse korral, lehed kinnitatakse sidemega labajalgadele kannakannuste valude raviks (arstid määravad tõepoolest takja preparaate neerukivi haiguse korral). Väga tähtsaks tuleb pidada, et palsami REMOVIT vormelis leiab kasutamist takja kontsentraat, mis on standardiseeritud aktiivse toimeaine – inuliini alusel (sisaldus mitte alla 40%). Rebasheina õli on võimas tervendav, raviv ja profülaktiline vahend. Skvaleeni on õlis 8-10 % ja sellel on erakordsed haavu ravivad omadused, veel ravib skvaleen tervet rida nahahaigusi, k.a. ekseem, psoriaas, troofilised haavandid ja põletused. Skvaleen ergutab siseelundite kudede regeneratiivseid (taastavaid) protsesse: rebasheina õli kasutamine nii enne kui pärast kiiritusravi kiirendab oluliselt organismi taastumist. Olles inimnaha üheks looduslikuks koostisosaks, suudab skvaleen kergesti tungida organismi sisemusse, kiirendades sellega palsamis lahustunud ainete transepidermaalset (naha kaudu toimuvat) transporti.
D-pantenool (Dexpanthenol) on vitamiini B5 provitamiin ja tema farmakoloogiline grupp – „kudede reparatsiooni ergutamine“. Ergutab naha taastumist, korrastab rakkude ainevahetust, suurendab kollageenkiudude vastupidavust, avaldab põletikuvastast toimet. Organismi suurenenud vajadus pantoteenhappe järele tekib nahkkatte või kudede vigastuste ajal, tema vaegust kompenseeritakse D-pantenooli lokaalse kasutamisega. Atsetüül-glükoosamiini – kõhreid kaitsvat ja põletikuvastast ollust kasutatakse meditsiinis nii sees- kui välispidiselt salvina liigestehaiguste raviks. Glükoosamiini defitsiit aeglustab kõhrkoe moodustumist ja kiirendab selle lammutamist. Tema derivaadid (atsetüül-glükoosamiin) võtavad osa mukopolüsahhariidide sünteesist, nende sisendamine organismi ergutab glükoosaminoglükaanide ja proteoglükaanide sünteesi kõhrkoes. Glükoosamiini kasutamine aitab kaasa olulisele valude vähenemisele liigestes ja nende liikumisvõime parendamisele.
 
Fosfoon- (etidroon-) happe Na-K sool etendab olulist rolli palsami toime tagamisel, kuna:
 
1. korrastab kaltsiumi ainevahetust: hoiab ära kaltsiumi ülemäärase luudest väljumist, takistades sel teel osteoporoosi arengut ja pehmete kudede patoloogilist (haiguslikku) lubistumist.
2. hoiab ära kristallide moodustumist: säilitab kaltsiumi ioonid lahustunud olekus ja takistab lahustumatute soolade tekkimist (s.t. takistab korduvat kivide moodustumist).
 
Teeme kokkuvõtte. Soojendavate eeterlike õlide ja metüülnikotinaadi (nikotiinhappe derivaadi – PP vitamiini) kompleks parendab haige piirkonna verevarustust. Takja ja hõbepaju inuliin, kollase mesika kumariin ja pantenool avaldavad põletikuvastast toimet. Glükoosamiin tegutseb kõhrkoe kaitsja ja taastajana, fosfoonhappe soolad korrastavad soolade ainevahetust. Palsami kasutamine lokaliseerib (piirab) põletikukolde, vähendab põletikulise reaktsiooni intensiivsust liigestes ja liigestelähedastes kudedes, tagab taastava toime. Vahendi kuurijärgne tarvitamine aitab kaasa liigeste liikuvuse taastumisele. Kui koondada palsami ja tema aktiivsete koostisosade toimed, saame alljärgneva tabeli:
 
Toime Millise aktiivse koostisosaga saavutatakse tulemus:
 
- Valutustav Kõik eeterlikud õlid, pajukoore salitsiin, kollase mesika kontsentraat;
- Soojendav Kõik eeterlikud õlid, metüülnikotinaat;
- Põletikuvastane D-pantenool, kollase mesika, takja ja pajukoore kontsentraadid, eukalüpti õli;
- Kudede taastumise protsessi kiirendamine Skvaleen (rebasheina õli), glükoosamiin, eukalüpti õli, D-pantenool;
- Kaltsiumi ainevahetuse korrastamine, soolade ladestumise ärahoidmine Fosfoonhappe Na-K sool, takja kontsentraat;
 
Ja muidugi on tähtis märkida, et emulsiooniosakeste nanomõõtmete ja aktiivsete transporterite kombinatsioon tagab kõikide loetletud bioloogiliselt aktiivsete ainete transdermaalse (läbi naha toimuva) kohaletoimetamise haige liigese piirkonda.
Palsami niivõrd keerulise ja paljukomponentse koostise põhjuseks on selle ülesande keerukus, mis tal lahendada tuleb. Et veenduda palsami toimesuses, toimus juba palsami väljatöötamise ajal 2010.a. Obolenskis asuva tööstuse ja MIRRA kesk-kontori töötajate ning Petrosavodski distribuutorite ja nende sugulaste hulgas vahendi aprobatsioon nimetuse all „Liigeste palsam“. Kokku saadi 29 ankeeti, mis allutati analüüsile. Patsientide vanus oli 36 – 83 a. ja neile olid pandud vastavad diagnoosid ning neil esinesid ka vastavad kaebused (põlveliigese gonartroos, valu põlve meniskide kohal, artriit, kaela-, lülisamba rinnaosa ja nimmepiirkonna osteokondroos, traumajärgne artroos, lülisamba kaelaosa liigutuste kammitsetus, valud põlve- ja randmeliigestes, valud nimmepiirkonnas, krambid, liigeste kammitsetud liikuvus, põlveliigeste polüartriit, lülisamba lülidevaheline song, artroos, liigeste deformatsioon (moondumine), labajalgade liigeste valu, podagra, jala nikastus koos turse ja valuga käimisel).
Ankeetide analüüsi alusel sedastati valutustav (17 juhtu – ilmne, 4 – keskmine, 6 – nõrk) ja soojendav tulemus (21 – ilmne, 6 – keskmine).
 
Patsientide individuaalsed tähelepanekud:
 
• liigeste ja liigesesidemete seisundi üldine parenemine;
• valude silmapilkne kadumine labajalgade liigestes;
• liigeste valude ja turse vähenemine;
• põlve- ja sõrmede liigesed hakkasid paremini painduma, kadusid süstemaatilised valud;
• lapsepõlvest saadik esinesid probleemid meniskidega, perioodilised kaebused. Pärast 1-nädalast kuuri (2 korda päevas) valud kadusid;
• küünarliigeste valud – suurepärane tulemus: valusündroom möödus 3 – 4 kasutamisekorra järgselt;
• sõrmeliigeste kaebused olid pärast õhtust kasutamist 2 nädala jooksul ununenud;
• pärast ärkamist esines kaelapiirkonna liigutuste kammitsetus (kaela osteokondroos), pärast palsami kasutamist selliseid kaebusi hommikuti enam ei esinenud;
• oli parem soojendav toime kui suvalistel teistel seni kasutatud vahenditel!
 
Niisiis on palsam soovitav kasutamiseks reumaatiliste valude korral lihastes ja liigestes, lihasevalude korral pärast füüsilist koormust, ägedate põletikuliste tunnusteta sporditraumade korral, põrutuste ja sidemete venituste korral, remissioonistaadiumis (haigusnähtude nõrgenemise perioodil) olevate liigeste haiguste korral või haiguse kroonilise kulgemise ajal: ägeda põletiku tunnuste puudumisel.

 
Soovitused kasutamiseks:

 • kanda puhtale nahale hommikuti ja õhtuti;
 • enne kasutamist veenduda individuaalse allergia puudumises vahendi või mõne selle koostisosa suhtes;
• määritava naha pind ei tohi ületada 1 peopesa suurust ala;
• vältida palsami sattumist silma või limaskestadele;
• pärast protseduuri pesta käed hoolikalt seebiga, mitte minna vanni või dušši alla 1 – 1,5 tundi pärast palsami kasutamist.

 
A.Golubkov,
keemiliste teaduste kandidaat,  
toote väljatöötaja

        

Tagasi