Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Parafarmatseutika maailmTagasi
Parafarmatseutika maailm
21.04.2014 17:01
http://www.mirra24.ee/images/001_03.jpg
Parafarmatseutika – see on toodang, millesse kuuluvad aktiivsed toidu biolisandid, kosmeetika, sidematerjalid ja muud kaasuvad meditsii-nilise suunitlusega tooted. Elanikkonna pidevalt suurenev huvi parafarmatseutilise toodangu vastu seletub üldise suundumusega tervise säilitamisele naturaalsete ainete abil, sealhulgas hügieeniliste ja kosmeetiliste (ravikosmeetlise toimega) toodete kasutamisega. Parafarmatseutikumide müügi dünaamikat iseloomustab viimastel aastatel kiire kasv. Nii on kosmeetiliste ja bioloogiliselt aktiivsete toidulisandite müük Venemaa apteekide ja supermarketite võrgus TSM “Farmaeksport” andmetel 2006.a. kasvanud 2,5-3 korda (võrreldes 2003.a.). Stabiilseimad ja kindlamad positsioonid Venemaal on vene firmade toodetud bioaktiivsetel lisanditel (10-st kompaniist 7-l).
 
Samal ajal on bioaktiivsete lisandite ostjate aktiivsus viimase 2 aasta jooksul mõningal määral langenud, kuigi toodete müügi maht ei ole vähenenud. Ometi võiks see ekspertide arvates olla oluliselt suurem, kui ei eksisteeriks rida olulisi asjaolusid.
 
Tõenäoliselt on peamiseks takistavaks asjaoluks elanikkonna usalduse langus toidulisandite suhtes. Suurt osa mängivad selle tekkes perioodiliselt publitseeritavad teated turule paisatud võltsitud toidulisandite ilmnemisest. Arvatakse, et enamik võltsinguid (nii kodu- kui välismaiseid) levib võrkkaubanduse kaudu, millistest paljud on põrandaalused. Samal ajal esineb võltsinguid küllaldaselt ka ametlikus apteegivõrgus.Ega ilma-asjata ei ütelnud Venemaa tervishoiuministri esimene asetäitja V. Medvedjev oma 2006.a. detsembrikuises televisiooniesinemises järgmist: “Käesoleval ajal toodavad ühed sulid ravimeid, teised sulid müüvad neid ja kolmandad on vahendajaiks nende vahel”. Negatiivset suhtumist toidulisanditesse formeerib ka rohkearvuline reklaam, mis sõna otseses mõttes ujutab üle ajalehtede ja ajakirjade lehekülgi. Eriti kahjulik on toidulisanditele raviomaduste omistamine: mõningad tootjafirmad loovad kavala reklaamiga mulje, et “nende firma toidulisandid” ravivad seda ehk teist haigust. Selliseeksitava reklaami ohvriteks langevad just haiged inimesed, kes on kaotanud usu farmakoloogiliste preparaatide vastu, kuid ei saa oodatud abi ka toidulisandite kasutamisest, mis aitab omakorda kaasa üldsuse negatiivsele suhtumisele toidulisanditesse.
 
Mida siis teha? Ülemaailmse Tervishoiu Organisatsiooni ekspertide hinnangul kannatavad kaasaegses maailmas miljardid inimesed vitamiinide ja mikroelementide vaeguse käes. See puudutab eeskätt tsinki, rauda, seleeni, kaltsiumi, C vitamiini jm. organismile vajalikke asendamatuid aineid. Kaasaegse inimese poolt kasutatav toit ja selle struktuur lihtsalt ei võimalda tagada vajaliku koguse mikroelementide ja vitamiinide saamist ainult toiduga. Venemaa Toitumise Ministeeriumi Meditsiiniteaduste Akadeemia andmetel esineb enamikul Venemaa elanikkonnast ühtede või teiste mikronutritseutikumide defitsiit. Ei ole mingit kahtlust, et sellega on otseselt seotud ka sellised üldlevinud hädad, kui vastupanuvõime langus nakkushaigustele, elanikkonna allergiseerumine, rasedusega seotud haiguslikud seisundid, nõrgestatud tervisliku seisundiga laste sündivus.
 
Seetõttu kasutab üle poole arenenud maade – Jaapani, USA, mõningate Lääne-Euroopa maade – elanikkonnast pidevalt toidulisandeid obligatoorse täiendusena oma igapäevasele toidule. Venemaa turul on esindatud väga lai valik toidulisandeid, mis hõlmab tuhandeid nimetusi ja üks kolmandik kuni pool nendest levib võrkturustuse kompaniide kaudu.
 
Kuidas on siis võimalik eristada normaalselt valmistatud toidulisandit võltsingust, toimivat toidulisandit “tühiainest”? Kahjuks ei ole see lihtne.
 
Kehtivate sanitaarepidemioloogiliste nõuete kohaselt peavad kõik toidulisandid läbima ekspertiisi vastavalt igas riigis seadusandlusega kehtestatud korrale. Lisaks tootjamaal toimuvale ekspertiisile peavad nad tegema sama läbi ka enne Eesti turule tulekut. Selliseks asutuseks Eesti Vabariigis on Eesti Ravimiamet. Kõik toidulisandid peavad olema seal registreeritud ja vastav Registreerimistunnistus peab olema kättesaadav igal realiseerimise etapil ning see tuleb esitada tarbijale tutvumiseks tarbi-ja esimesel nõudmisel.
 
Omandades retseptivaba ravimit või bioloogiliselt aktiivset toidulisandit peab iga inimene tundma huvi selle koostise vastu. Selles sisalduvate suvaliste vitamiini-mineraalsete kompleksite koostisosade kvantitatiivne sisaldus peab olema suuruses, mis vastab inimese keskmisele ööpäevasele vajadusele. Mitte vähem tähtis ei ole aga ka iga toidulisandi kui kvaliteetse tooraine allika iseloomustus, koostisosade omavaheline sobivus, kõrvaltoimete puudumine jne.
 
Allpool on toodud tabel, mis võimaldab võrrelda tarvitatavate toitainete ja bioloogiliselt aktiivsete ainete soovitatavaid tasemeid ning nende sisaldust Kompanii MIRRA bioloogiliselt aktiivsetes toidulisandites.
 
Nimetus
 
Soovitatav kasutamise hulk ööpäevasÖöpäevase vajaduse kindlustatus (%%)
β-karotiin5 mgMIRRAVIT, 2 tbl. päevas, 100%MEDELLA-1, 2 kps. päevas, 80%
Vitamiin B₁1,7 mgMIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 115 %
Vitamiin B₂2 mgMIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 90 %
Vitamiin B₆2 mgMIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 115 %MIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 70 %
Vitamiin C70 mgMIRRAVIT, 2 tbl. päevas, 100%
MIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 100 %MIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 70 %
Vitamiin D₃5 mkgMIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 70 %
Vitamiin E15 mgMIRRASIL-1, 8 kps. päevas, 100 %
MIRRASIL-3, 15 kps. päevas, 45 %
Vitamiin K120 mkgMIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 70 %
Vitamiin PP20 mgMIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 95 %
Fooliumhape400 mkgMIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 75 %MIRRADOL, 10 tbl. päevas, 40 %
Mangaan2 mgMIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 40 %
Jood150 mkgMKC-LAMINARIA, 8 tbl. päevas – mitte vähem kui 100 %
Raud15 mg(naised)
10 mg(mehed)
MIRRA-FERRUM, 2 tbl. päevas, 70 – 100 %
Tsink12 mgMIRRA-TSINK, 2 kps. päevas – mitte vähem kui 100 %
MIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 40 %
Kaltsium1250 mgMIRRA-KALTSIUM, 4 tbl. päevas – mitte vähem kui 25 %
Dihüdrokvertitsiin12 mgMIRRA-DIOVIT, 2 tbl. päevas,50%
Laktuloos2 gMIRANDA-4, 6 tbl. päevas, 75 %
Lükopiin5 mgMIRRASIL-2, 10 kps. päevas, 60 %
Flavolignaanid30 mgMIRANDA-1, 4 tbl. päevas, 100 %
Epofeen15 mgMIRRAVIT, 2 tbl. päevas, 100 %
MIRRADOL, 10 tbl. Päevas, 100 %MIRANDA-3, 4 tbl. Päevas, 30 %
Merivaikhape200 mgMIRRA-DIOVIT,2 tbl.päevas,100%
MIRRAVIT, 2 tbl. päevas, 40 %
 
Toodud tabelist näeme, et kõik Kompanii MIRRA poolt toodetud bioaktiivsed toidulisandid täiendavad oluliselt tarbija toiduratsiooni tähtsaimate toitainetega, millised aitavad kaasa elukvaliteedi parandamisele ja organismi kaitsele paljude patoloogiliste seisundite eest, milliste teke on seotud mõne vitamiini või mikroelemendi puudumisega organismis.

 
I.Rudakov,
 
meditsiiniteaduste kandidaat J.Aksenova
 

Tagasi