Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
“Parfümeerne kompositsioonTagasi
“Parfümeerne kompositsioon
18.04.2014 12:40
Mida tähendab mõiste “Parfümeerne kompositsioon”?
 
Esiteks ei ole see mingi lihtne ühend, vaid keeruline kümneid koostisosi sisaldav kompleks. Näiteks tunneme me mingi individuaalse lõhna ära ja ütleme endale: see on muskaatsalvei lõhn. Samal ajal on muskaat-salvei eeterlikus õlis leitud üle 250 ingrediendi (segu koostisosa).

 
Teiseks koosneb see kompleks nii looduslikest kui kunstlikest individuaalsetest koostisosadest. Miks ei saa luua “vääriskompositsiooni” kas ainult sünteetilistest või ainult looduslikest koostisosadest? Selgituseks võtame teise näite. Õitsva maikellukese lõhn on ainulaadne. Ometi ei anna puhta maikellukese eeterliku õli saamine praktilisi tulemusi, sest destillatsiooni teel saadud aine kogus on tähtsusetult väike ja selle peen iseloomulik lõhn on moonutatud. Meeldiva püsiva maikellukese lõhna annab vaid “sünteetiline” hüdroksütsitronellaal – tsitronellaali hüdratatsiooni saadus. See leidis esmakordselt kasutamist lõhnaõli ”Kelk Fleur” loomisel 1912.a.

 
Samal ajal on tsitronellool, geraniool, nerool, linalool, alfaterpineool, rosenoksüüd – geraaniumi eeterliku õli koostisosad; eugenool, eugenüüaltsetaat – nelgipuu õli eeterliku õli koostisosad;  tsitronellool, geraniool, beeta-fenüületüülpiiritus, eugenool, farnesool – roosiõli eeterliku õli koostisosad.

 
Võtame tualettvee CHAMPS - ELYSEES (GUERLAIN), Eau de toilette, Natural spray ja tutvume tähelepanelikult tema koostisega.
 
Pärast etüülpiiritust (Alcohol) tuleb:
 
Parfüüm (Fragrance), s.o. sünteetiline lõhn.
 
Seejärel, pärast vett (Aqua) ja enne punast ning kollast värvainet (Cl:Red, Yellow) võib kohata juba tuttavaid sõnu: Citronellol, Linalol, Geraniol, Farnesol, Isoeugenol – naturaalsete eeterlike õlide komponente.
 
Seega on ka (1921.a.) valem ehitatud üles tugevalõhnalistele nonil- ja detsilaldehüüdidele koos naturaalsete vanilliini, ambra ja ilang-ilangiga.
 
Seepärast me kasutamegi oskussõna (terminit) “parfümeerne kompositsioon”, mõeldes selle all nii sünteetilistest kui looduslikest ainete koosnevat kompleksi.

 
 
Peatehnoloog
 
Keemiliste Teaduste Kandidaat
 
A.S.Golubkova

Tagasi