Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Väikelaste geeliline hambapasta papaiini ja aminofluoriidigaTagasi
Väikelaste geeliline hambapasta papaiini ja aminofluoriidiga
18.04.2014 11:45
Laste liin MIROŠKA - Hügieeni seeria

Väikelaste geeliline hambapasta papaiini ja aminofluoriidiga

•    Tagab hambakatu pehme puhastamise
•    Hoiab ära kaariese ja igemete veritsemise tekke
•    Aitab kaasa isikliku hügieeni harjumuste kujunemisele
Koostis: deioniseeritud vesi, palmi glütseriin, hüdroksitselluloos, aminofluoriid Olaflur, varemerohu juure allantoiin, pärnaõite, vaarikalehtede ja melissi ekstraktid, papaiin, steviosiid, looduslik pärlmutter, nüpagiin, nüpasool, naturaalse aromatisaatoriga samane puuviljaline aromatisaator, suure rusujuure juure šikoniin.

Lapse hammaste eest hoolitsemisega on vaja algust teha juba kõige varasemas lapseeas. Ei tohi jätta tähelepanuta piimahambaid arvestusega, et „niikuinii langevad välja“. Hoolitsemist piimahammaste eest, s.t. õiget ja korrapärast puhastamist, tuleb alustada kohe pärast nende ilmumist. Esimestel hammastel on äärmiselt suur tähtsus lõualuude arenemisel ja kujunemisel, sest just need ongi aluseks uutele püsihammastele. Kui piimahammastes leiab endale asupaiga kaaries, siis ei pääse sellest arvatavasti ka püsihambad. Isikliku hügieeni õigetele harjumustele pannakse alus juba esimeste protseduuridega. Sest kui näiteks Teie laps harjub kiirustama hammast puhastamisel, siis vaevalt Te suudate teda hiljem sellest harjumusest võõrutada. Kui lisaks sellel mõelda parodontiidi (igemepõletiku) „noorenemisele“ viimaste aastate jooksul, siis muutub õige puhastuspasta valik Teie lapsele tähtsaks „vanemlikuks probleemiks“. Meie geelilise pasta väljatöötamisel peeti silmas stomatoloogilisi tegureid nii piimahammaste ilmumisel kui ka nende vahetumisel püsihammaste vastu.

Kaariese profülaktika aktiivseteks abilisteks on juba varajastest eluaastatest fluori ühendid. Taimedes osaleb fluor biokeemilistes protsessides, inimese ja loomade organismis aga hammaste kõva aluse ja luukoe ülesehitamises. Fluori tungimine hammaste emaili kutsub esile vastupidavama fluorapatiidi struktuuri moodustumise, mis aitab kaasa fosfor-kaltsiumi soolade kinnistumisele hammaste kõvades kudedes. Kuid inimese tarbeks ei ole olemas küllaldasel hulgal kindlaid fluori allikaid. Seepärast on Venemaal ja ka teistes maailma riikides võetud vastu joogivee fluoriga küllastamise programmid. USA-s nimetati seda programmi „üheks peamistest saavutustest tervisekaitses XX saj“. Sellele vaatamata jäävad peamisteks hambaemaili fluoriga rikas-tavateks allikateks profülaktilised fluori sisaldavad hambapastad.

Aminofluoriidil (Olafluril) – fluori orgaanilisel ühendil – on „traditsioonilise“ Na fluoriidi omadused. Kuid tänu orgaanilise koostisosa olemasolule sadeneb fluor hambapinnale oluliselt kiiremini ja tungib seejuures emaili sügavamatesse kihtidesse, mis võimendab tema kaariesevastast toimet. Aminofluoriid avaldab ka pehmet põletikuvastast toimet. See põhineb tema bakteriostaatilisel toimel, suuõõnes leiduvate kahjulike bakterite ainevahetuse häirimisel.

Aminofluoriidi kasutamise tulemusena hambapastas:
•    häirub bakteriaalse kile moodustumine hambapinnal;
•    surutakse maha bakterite aktiivsus (agressiivsus), s.t. aeglustub hapete moodustumine suuõõnes ja emaili lammutumine;
•    loomulikult väheneb põletike tekke risk.
Aminofluoriidi sisaldub pastas nii väikestes kogustes, et isegi sagedasel kasutamisel ei tee selle sattumine organismi väikelapsele mitte mingit kahju. Aktiivse fluori kontsentratsioon on 0,025 % või 250 ppm (ppm – rahvusvaheline aktiivsete koostisosade kontsentratsiooni mõõtühik, miljoniline osa, „parts per million“).

Kõikide hammaste haiguste esmapõhjuseks loetakse hambakattu. Veel üheks tähtsaks edusammuks „võitluses“ hambakatuga sai meie pastades proteolüütiliste fermentide (ensüümide) kasutamine. Melonipuu (Carica papaya) papaiin sarnaneb kogu oma füsioloogilise toime poolest maomahlaga. Lammutades valke papaiin mitte ainult ei puhasta säästlikult ja tulemuslikult hambaid ning igemeid toidujääkidest ja hambakatust, vaid tuleb suurepäraselt toime ka mikroorganismidega. Eriti ainulaadsed on selle taime raviomadused. Lõuna-Ameerikas kasutati melonipuu lehti ja vilju halvasti paranevate ja mädaste haavandite raviks. Papaiat kasutatakse välispidiselt põletuste korral, juuste ja igemete tugevdamiseks ning isegi kosmeetilise vahendina tedretähnide eemaldamiseks.

Pärnaõite, vaarikalehtede ja melissi ekstraktid ning varamerohust (Symphytum officinale) saadava allantoiini originaalne kombinatsioon moodustab suurepärase põletikuvastase kompleksi. Selline kompleks tugevdab ja rahustab igemeid, vähendab nende veritsemist, avaldab tõhusat bakteritsiidset toimet.

Ülemaailmse Tervishoiu Organisatsiooni (ÜTO) soovituste alusel ei tohi lastele mõeldud hambapasta olla maitsev ja tal ei tohi olla meeldivat lõhna. Kuid kas on siis võimalik sundida „algajat hammaste puhastajat“ tegema mitu korda päevas – hommikul ja õhtul – läbi täiesti mittemaitsvat ning ebahuvitavat protseduuri? Vaid harva esineb lastel sellist eneseteadvust! Seepärast püüdsime me kõige väiksematele laste hambapastat luues anda talle meeldiva välimus ja maitse. Ning ometi, vaatamata pasta naturaalsele päritolule ja tema koostisosade täielikule ohutusele, ei soovita me jätta Teie last „üks-ühele“ „uue mänguasjaga“.

Meeldiva maitse saavutamiseks on koostisesse lülitatud steviosiid – looduslik magustaja, mida saadakse suhkrulehest (Stevia rebaudiana Bertoni), ja mis on 300 korda suhkrust magusam. Steviosiid ei lammutu praktiliselt inimorganismis, ta ei ole mürgine ega põhjusta kaariest. Tänu kõrgele magususeastmele ja kalorsuse puudumisele on suhkruleht asendamatu dieettoitlustamisel suhkruhaiguse korral, lastele mõeldud toodetes, suurenenud kehamassi ja rasvtõve korral.

Muutmaks hammaste puhastamise protseduuri lõbusaks ja meeldivaks on abiks lisakoostisosad: toidu aromatisaator (samane looduslikule, annab pastale puuviljalis-karamellilise maitse), looduslik taimne värvaine šikoniin (värvib geeli sarnanemaks aedmaasika-vaarikakeedisega) ja toidu pärlmutter.

Šikoniini eraldatakse Kaug-Idas kasvavast ravimtaimest Punasest rusujuurest Lithospermum erythrorhizon. Šikoniinil ei ole mitte ainult ilus erkpunane värvus, vaid ta on ka looduslik laiaspektriline antiseptik.

Toidu pärlmutter on oma keemiliselt iseloomult lähedane sugulane looduslike mineraalset klassi alumosilikaatidega, näiteks vilgukiviga. Pärlmutril on olemas Euroopa Ühenduse luba, ta on leidnud heakskiidu Šveitsis ja USA-s, on läbinud sertifitseerimise Venemaa Teaduste Akadeemia Toitumise Instituudis. Toiduainetetööstuses kasutatakse toidu pärlmutrit kondiitritoodete, glasuuri, jäätise jm. valmistamisel.

Meie väikelastel on veel raske saada aru hammaste eest hoolitsemise kogu tähtsusest. Seepärast lasub vastutus selle ees, milline saab olema Teie laste naeratus, täie raskusega lapse vanematel. Varajane ja oskuslik laste hammaste hooldus – see tähendab terveid hambaid kogu eluks.

А.Golubkov
keemiateaduste kandidaat, peatehnoloog
 

     

Tagasi