Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Laste hambapasta abrasiivne kaltsiumi ning lagritsagaTagasi
Laste hambapasta abrasiivne kaltsiumi ning lagritsaga
18.04.2014 11:38
Laste liin MIROŠKA - MIRRA BABY, Hügieeni seeria

LASTE HAMBAPASTA alates 3 aasta vanustest ja vanematele
kaltsiumi ning lagritsaga


•    Eemaldab pehmelt hambakatu
•    Kaitseb kindlalt hambaemaili kaariese eest
•    On ohutu juhusliku allaneelamise korral

Koostis: dikaltsiumfosfaat, deioniseeritud vesi, palmi glütseriin, piimhappeline kaltsium, karboksütselluloos, kokoiil-glutamaat, papaiin, steviosiid, lagritsa juure ja vaarikalehtede ekstraktid, nüpagiin, nüpasool, piparmündi ja sidrunlõhna-mürdi eeterlikud õlid.

Hambaemail koosneb kahest koostisosast, mis kuuluvad kõige kõvemate looduslike ainete hulka – hüdroksüapatiidist Ca5(OH)(PO4)3 ja tema fluoreeritud derivaadist (fluorapatiidist). Hambapastas sisalduvad kaltsiumi fosfaadid toimivad mitte ainult abrasiivselt, puhastades hambaid katust, vaid on samaaegselt ka kaltsiumi allikaks hammaste mineraliseerimise protsessis. Dikaltsiumfosfaat on ainuke stomatoloogias kasutatav abrasiiv, mis oma koostiselt on lähedane hambaemailile. Emaili läbitavus sõltub suuvedeliku koostisest ja omadustest. Suuõõne mineraalsete koostisosade homöostaasi (lahtise süsteemi eneseregulatsiooni) säilitab sülg. Meie hambapasta kasutamisel toimub sülje küllastumine kaltsiumi ja fosfaatoonidega. Sel teel soodustab kaltsiumi erinevate aktiivsete vormide (dikaltsiumfosfaadi ja kaltsiumi laktaadi) kombinatsioon hambaemaili tihenemist ja taastumist kaariese algstaadiumites.

Erinevalt täiskasvanute hambapastadest toimib lastele mõeldud pastades vahumoodustaja ja emulgaatorina kokoiil-glutamaat – biotehnoloogiliselt saadud kõrgtoimeline pindaktiivne aine. Selle molekul koosneb kookoseõli rasvhappest („kokoiilist“) ja aminohappest glutamiin, mida saadakse tööstuslikult mikrobioloogilise sünteesiga: fermentatsiooni teel, kasutades tärklise glükoosi, suhkruroogu või suhkrupeeti. Kokoiil-glutamaat avaldab väga pehmet toimet nahale ja limaskestadele: ei moodusta püsivat ioonest seost keratiiniga ja on kergesti mahapestav. Selle pindaktiivse aine molekul on mõõtudelt üsna mahukas ja ei suuda tungida naha süvakihtidesse. Lisaks sellele avaldab kokoiil-glutamaat kirjanduse andmetel niisutavat toimet.

Veel üheks oluliseks sammuks „võitluses“ hambakatuga on saanud lastele mõeldud hambapastade tootmises proteolüütiliste fermentide (ensüümide) kasutuselevõtmine. Melonipuust Carica papaia saadav papaiin sarnaneb oma füsioloogilise toime poolest maomahlaga. Lahustades valke puhastab papaiin mitte ainult säästvalt ja toimivalt hambaid ning igemeid toidujäänustest, vaid tuleb suurepäraselt toime ka mikroorganismidega. Eriti ainulaadsed on selle taime ravivad omadused. Melonipuu lehti ja vilju kasutati Lõuna-Ameerikas halvasti paranevate haavandite ja mädaste haavade raviks. Papaiat kasutati välispidiselt põletushaavade raviks, juuste ja igemete tugevdamiseks ning isegi kosmeetilise vahendina tedretähnide eemaldamiseks. Papaiin lahustab muuseas hästi hammastele sadenenud nikotiinikilet, seetõttu võib käesolev hambapasta osutuda üsnagi kasulikuks kirglikele suitsetajatele.

Hambapasta valemis sisalduv vaarikalehtede ekstrakt avaldab eeskätt väljendunud põletikuvastast toimet. Muinas-Venemaal kuristati vaarikalehtede keedisega kurku köha, angiini ja kõripõletike korral, seespidiselt leidis ta kasutamist sooltepõletike, hingamiselundite haiguste ja nahahaiguste korral. Vaarikas sisalduv elagiinhape on võimas taimne antioksüdant, mis desaktiveerib vabu radikaale. Lisaks eelöeldule – mis on eriti tähtis hambapastade korral – avaldab ekstrakt siduvat toimet, aitab tasakaalustada happeleelise tasakaalu suuõõnes.

Lagritsajuur, olles aastasadade jooksul etendanud tähtsat osa hiina meditsiinis, avaneb nüüd uuesti kui perspektiivne aktiivsete koostisosade allikas. Tema bioloogiliselt aktiivsed koostisosad on ennast juba tõestanud võitluses põletike, viiruste, haavandite ja isegi vähktõvega. Meie firma hambapastale on vajalik lagritsajuure koostisosade omadus hoida ära kaariese teket: ekstrakt surub maha kaariese tekkes osalevate mitmete streptokokki liikide aktiivsust. Lisaks sellelt „tegutseb“ lagritsjuur hambapasta koostises magustava ja aromatiseeriva koostisosana.

Magustava lisana on hambapasta koostises steviosiid – looduslik magusaine, suhkrulehe (Stevia rebaudiana Bertoni) ekstrakt, mis on 300 korda suhkrust magusam. Steviosiid on atoksiline (mittemürgine), ei tekita kaariest. Organismis parendab steviosiid südame-veresoonkonna, immuunsüsteemi jt. süsteemide tegevust; sealhulgas ka kilpnääre, maks, neerud ja põrn. Korrastab vererõhku, toimib antioksüdantselt, adaptogeenselt, põletikuvastaselt, antiallergeenselt ja mõõdukalt sapinõristavalt. Lastel kõrvaldab steviosiid allergilisi diateese, parendab und, suurendab füüsilist ja vaimset töövõimet. Dietoloogid hindavad steviosiidi tänu tema suurele magususele ning samaaegsele kalorsuse puudumisele, ta on asendamatu suhkruhaigete dieedi koostamisel, lastele mõeldud toodetes, keha massi suurenemisel ja rasvtõve korral.

Laste hambapasta võib osutuda toimivaks suuõõne haiguste profülaktikas ja kompleksses ravis: parodontiit (hambaümbrise kudede põletikud), parodontoos, stomatiit (limaskesta põletikud), gingiviit ( igemepõletikud) ja kaaries. Pasta madal abrasiivsus (hambaid kulutav toime) lubab kasutada meie pastat väga tundlike hammaste korral.

Meie väikelastel on veel raske saada aru kogu hammaste eest hoolitsemise tähtsusest. Seepärast lasub vastutus selle eest, milline saab olema Teie laste naeratus, täisraskusega Teil, s.o. tema vanematel. Varajane ja asjatundlik hoolitsus laste hammaste eest – see on tervete hammaste pant kogu eluks.

A.Golubkov

keemiliste teaduste kandidaat
peatehnoloog

Tagasi