Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Mineraalne liinTagasi
Mineraalne liin
18.04.2014 09:59
Meie arendused ja uurimused.

 
Mineraalne liin

 
"Iga allikas saab alguse loodusest..."

 
Eduard Daniel

 
Kõik naised (ja mida siin salata, mehed ju ka!) tahavad alati olla ilusad. On ju nii? Ja kuidas veel! Ilusad, noored, õnnelikud, kes naeratavad muretult vanadelt fotodelt. Olla sellised, kes teevad uljalt teistele inimestele silma, justkui pööramata tähelepanu aja kulule ning eirates "kanavarvaste" ilmumist sagedase silmade pilutamise või naeratamise tulemusena. Või vastupidi, noored soovivad kiiremini täiskasvanumaks saada, et ei peaks enne kooli lõpupidu kiiresti meigiga maskeerima tekkinud vistrikke. Või varjama paksu tonaalse kreemi kihiga näonaha halli välimust vähese magamise tagajärjel pärast diskoteegis veedetud ööd. Tuleb ju tuttav ette? Arvatavasti on kõigil olnud neid probleeme. Nii me siis muretsemegi endale terve hulga tuube ja purgikesi ning sööstame võitlusesse kortsudega, vistrikega, hallikat tooni nahaga ... Stopp! Kas te olete kunagi mõtelnud sellele, et ilu - see on kõigepealt tervis? Õigeaegne ja asjatundlik nahahooldus on suuteline ära hoidma paljusid ebameeldivusi.

 
Just selline asjadele lähenemine - terviselt ilule - ongi realiseeritud uues Mineraalses liinis. See ei ole lihtsalt tervendav kosmeetika, see sisaldab ainulaadseid kreeme, milliste retseptuuride koostamisel on kasutatud korneoteraapia (kaasaegse kosmetoloogia suund) ja rakutehnoloogia uusimaid saavutusi.

 
Niisiis - tutvustame Teile MIRRA uusi arendusi - MIRRA Mineral - tooteid Day cream-balance (Päevane tasakaalustav kreem ehk Päevane kreem-balanss) ja Night repair cream (Öine taastav kreem).

 
Päevane ja Öine kreem on loodud lamellaarse vedelkristallilise emulsiooni alusel, millesse on sisestatud mineraalide ja vääriskristallide bioenergeetiline essents. Need tooted kuuluvad alles hiljuti tekkinud käsituse juurde - füsioloogiline kosmeetika, mis toimib koostöös naha enese taastavate jõududega ja võtab arvesse nahas toimuvaid loomulikke protsesse.

 
Kas ühte või teistpidi puutume me iga päev kokku mineraalainete ja vedelkristalliliste struktuuridega. Esitame kõige lihtsamaid ja kõigile meile arusaadavaid näiteid : söögisool, teemant, grafiit, kriit, talk - need on mineraalsed ained, kuid elektronkellade indikaatorid, televiisorite ja arvutite vedelkristallilised monitorid, kalkulaatorite vedelkristallilised indikaatorid - need on vedelkristalliliste struktuuride näited. Kuid kuidas seostuvad siis need mineraalid ja vedelad kristallid purkides sisalduvate kreemidega?

 
Alustame mineraalidest.

 
Mineraal - see on looduslik, tahke, mitteorgaaniline aine, millel on kristalliline ehitus ja mida võib väljendada kindla keemilise valemiga.

 
Inimorganismis etendavad mineraalid väga tähtsat osa. Nad kuuluvad praktiliselt kõikide kudede, fermentide ja hormoonide koostisesse, osalevad aktiivselt kõikides meie sees toimuvates biokeemilistes ja rakkudevahelistes protsessides. Mendelejevi tabeli peaaegu 120-st elemendist on inimorganismis leitud üle 80! Inimese normaalse elutegevuse jaoks on vaja ligikaudu 20 elementi, osa nendest on vältimatult vajalikud (essentsiaalsed), kuna nad etendavad tähtsat bioloogilist osa. On vajalik rõhutada, et organismis valitseb kindel mineraalainete vaheline tasakaal, s.t. et suvalise mineraalaine sisalduse kõrvalekalle toob enesega kaasa haiguslikke muutusi (kas funktsionaalset või orgaanilist laadi).

 
"Mineraalained on inimese toitumisel suurema tähtsusega kui vitamiinid, kuna organism ise suudab valmistada paljusid vitamiine, kuid ei suuda valmistada vajalikke mineraalaineid ja kõrvaldada toksiine". (Henry Schröder - arst).

 
Mineraalainetel on tähtis füsioloogiline ülesanne ja nad osalevad paljudes organismi elutegevuse protsessides. Kui rääkida mineraalainete osast nahasüsteemide korral eraldi, siis on järeldus ühetähenduslik : tohutu! Tõestatuna rohkearvuliste teaduslike uuringute ja katsetega on käesolevaks ajaks vaieldamatult selgunud, et mikro- ja makroelemendid tagavad naha biokeemiliste protsesside korrastatuse, mõjudes oluliselt naha struktuurile ja funktsionaalsele seisundile. Järelikult avaldab mikroelementide kvalitatiivne ja kvantitatiivne sisaldus rakusüsteemides vahetut mõju inimese välimusele.

 
Kuid on oluline mitte lasta silmist järgmist asjaolu : organismi süsteemide funktsioneerimises ei ole tähtis mitte ainult mineraalide kvalitatiivne sisaldus, vaid ka nende kvantitatiivne vahekord ja ioonne tasakaal. Selle küsimuse selgitamiseks võtame abiks sellise teadusharu, kui biotehnoloogia. Täpsemalt küll ühe selle aktuaalse ja kaasaegse suuna - rakutehnoloogia.

 
Rakutehnoloogia - see on kaasaegse biotehnoloogia suund, mis kaasab enesesse uut tüüpi rakkude loomise nende hübridisatsiooni, rekonstruktsiooni ja kultiveerimise alusel.

 
Et tagada tingimused rakkude normaalseks toimetamiseks ja nende paljunemisevõime, peab toitelahus sisaldama vajalike ainete minimaalset valikut ja tuleb luua nende eksisteerimiseks mugavad tingimused.

 
Paljukordsete uuringutega on tehtud kindlaks, et rakukultuuriga koostöös oleva rakkude kasvuks ettenähtud toitesegu väärtus oleneb järgmistest osadest :

 
- aminohapped (madalmolekulaarsed peptiidid);

 
- süsivesikud (monosuhkrud - glükoos, fruktoos)

 
- makro- (Na, K, Ca, Mg), mikro- (Cu, Zn, Fe, Mn) ja ultramikroelemendid (näiteks Co, Ni);

 
- vitamiinid;

 
- hormoonid (kasvufaktorid);

 
- lipiidid.

 
Pöörame erilist tähelepanu järgmisele faktile : arvukate uuringutega biotehnoloogia vallas on tehtud kindlaks, et mineraalained on samasugused toitained, kui aminohapped, süsivesikud ja vitamiinid. Toitesegudes, kus puuduvad vajalikud makro- ja mikroelemendid, ei saa rakud normaalselt eksisteerida.

 
Luues kosmeetilisi vahendeid ja lülitades nende koosseisu selliste mineraalide valimiku, mis nii kvalitatiivselt kui kvantitatiivselt on lähedased nende sisaldusele lümfis ning vereplasmas, loome me naharakkude süsteemidele tingimused nende normaalseks tegutsemiseks ja elulisuseks. Sellega püüdleme me saavutada positiivset toimet nahale : soodustades toitumist, niisutamist ja nooruse pikenemist.

 
Mineraalse liini tarbeks töötati välja mineraalainete ja orgaaniliste soolade kompleks, mis sisaldab järgmisi makro- ja mikroelemente : kaltsium, magneesium, naatrium, kaalium, raud, mangaan, tsink, kloor, fosfor ja väävel nende optimaalses kvalitatiivses ja kvantitatiivses hulgas ning organismile omastatavas vormis.

 
Niisiis oleme me mineraalainete tähtsuse nahale tervikuna ära seletanud. Jääb üle selgitada, miks me Mineraalse liini loomiseks kasutasime ka vääris- ja poolvääriskive - malahhiit, rodokrosiit, turmaliin ja briljandid.

 
Esiteks - iga vääris- või poolvääriskivi kujutab enesest mineraali. Kui läheneda nendele puhtkeemilisest vaatepunktist, siis on nende koostis järgmine : malahhiit - aluseline vaskkarbonaat; rodokrosiit - mangaankarbonaat; turmaliin - ränioksiidi, magneesiumoksiidi ja boori keeruline segu, alumiinium, raud, kaalium ja naatrium, silikaadid; briljant - süsinik koos muude keemiliste elementide tähtsusetu lisaga. Vastavalt vääris ja poolvääriskividesse kuuluvatele mineraalsetele ainetele on ka nende toime vastav nende omadustele.

 
Teiseks, ja siin algab kõige huvitavam ning imelisem osa. Pöördume ajaloo poole. Juba iidsetel aegadel täheldasid inimesed kivimite ja mineraalide võimet mõjutada inimorganismi, tema füüsilist ja psüühilist seisundit. Kivide hämmastavaid omadusi hakkasid uurima alkeemikud, kelle uuringute ja tööde tulemused andsid tõuke sellise teadusharu arengule, kui - litoteraapia (kreeka k. "lithos" - "kivi") - teadus mineraalide tervistavast toimest. Üks litoteraapia harudest - ravimise reeglid vääriskividega - sai nimeks gemmoteraapia. Selle teadusharu juured asuvad ajurvedas (iidne india õpetus isetervendamisest ja pikaealisusest), kuna India oli alati tuntud tervistavate vääriskivide varamuna. India meditsiinialastes käsiraamatutes, mis on kirjutatud rohkem kui 100 a. eKr, peeti kivisid ravivahenditeks. India ravitsejad kasutasid ning kasutavad tänapäevani vaid loomulikke, looduslikke ravimite koostisosi, näiteks metsmesi, ravimtaimed, puuviljad, meresaadused ja ka - pöörake tähelepanu! - vääriskivide, mineraalide ja metallide tolmu.

 
Peale India kasutati kividega ravimist ka iidses hiina meditsiinis. Tiibeti meedikud arvavad siiani, et taimset päritolu keedised ja pulbrid, samuti kui ravivad õlid, kaotavad sagedasel kasutamisel oma ravivad omadused ja sellisel juhul tuleb abi saamiseks pöörduda väärisesemete poole.

 
Kivide ja mineraalide kasutamine raviks oli arenenud ka Messopotaamias, Vanas Egiptuses ja Ida-Araabia maades. Erinevatel aegadel on huvitunud mineraalide uurimisest sellised teadlased, kui Agricola, Al-Biruni, Avicenna, Jabir ibn Hayyan, Dmitri Mendelejev, Vladimir Vernadski, Aleksandr Fersman ja paljud teised.

 
Mitte eriti kaua aega tagasi, XIX saj formeerus ja eraldus klassikalisest meditsiinist eriline suund - homöopaatia (sarnase ravimine sarnase väikeste annustega). Ravipreparaatidena leiab homöopaatias rakendamist terve looduslike vahendit arsenal : taimed, loomse päritoluga ained, keemilised ühendid ja loomulikult tuttavad meile juba metallid ning mineraalid. Eksisteerib isegi terve osa, mida nimetatakse homöopaatiliseks litoteraapiaks.

 
Enam ei tekita kahtlust asjaolu, et kõigel maailmas leiduval elaval on oma kindel kiirgus. Siia hulka kuuluvad ka kivide kristallid, millel on omad iseärasused. Igal mineraalil või kivi kristallil on oma kindla ehitusega kristallvõre koos kindla võnkuvate aatomite energiaga. Tänu sellistele omadustele avaldavad nad mõju organismi elektromagnetilistele protsessidele. Mineraalide kiirguse mõjul võivad inimese rakud, koed ja elundid muuta oma vibratsiooni sagedust, mis peegeldub nii füüsiliste elundite seisundis, kui ka psüühilises tervises.

 
On tehtud kindlaks, et kõik mineraalse maailma esindajad omavad sel või teisel määral aktiivset bioloogilist toimet. Kasutades mineraalide kristalle kosmeetilistes kompositsioonides avaldame me nahas toimuvatele protsessidele mitte ainult puhtalt keemilist ja biokeemilist toimet, vaid toimime neile ka bioenergeetiliselt. Sellega taastame me rakuliste süsteemide tasakaalu ja toime energeetilisel ja energoinformaatiliste väljade tasemel.

 
Vääris- ja poolvääriskivide toimet inimkeha rakkudele tõestavad ka paljud läänemaailma teaduslikud laboratooriumid. Mineraalse liini tarbeks valisime me allpool toodud ekstraktid ja pulbrid, millistel on olemas eespooltoodud omadused (vt. tabel 1).

 
Tabel № 1. Bioenergeetilise mineraalse essentsi koostisesse kuuluvad vääris- ja poolvääriskivid.

 
Malahhiidi ekstrakt Tugevdab glutatsioonreduktaasi (peamine rakuline antioksüdant) aktiivsust, kaitseb happelise stressi eest, mürgitustab naharakke

 
Päevane ja

 
Öine

 
kreem

 
Rodokrosiidi ekstrakt Aitab kaitsta fibroblaste UV-A kiirguse eest, ergutab rakkude loomulikke kaitsefunktsioone, stressivastane kaitse

 
Turmaliin Piesoelektrik, parendab mikrotsirkulatsiooni, aitab kaasa naha muutumisel hiilgavaks ja välisel vaatlusel terveks

 
Öine kreem

 
Briljandid silikoonmaatriksis "Soft-fookuse efekt". Eraldab päikesevalgusest UV-kiired, muudab need nähtavaks siniseks valguseks ja hajutab osaliselt sinise ning rohelise valguse. Vähendab visuaalselt kortse, varjab silmaaluseid varje, värskendab nahka

 
Päevane kreem

 
Interferentsioossed värvained Kõrge murdekoefitsiendiga läbipaistvad ja õhukesed plaadikesed (vilgukivi alusel). Loovad sügavuse efekti, sest nad lasevad valgust osaliselt läbi ja samal ajal ka peegeldavad osa sellest tagasi. Muudavad nähtamatut tagasipeegelduvat valgust, andes nahale noore ja terve välimuse

 
Tuleme tagasi Mineraalse liini toodete koostise erakordsuse juurde. Nende kompositsioonide loomisel viidi läbi valik ja arvestus, et viia kooskõlla vajalike koostisosade ja teaduslike uurimuste andmed, milliseid ammutati rakutehnoloogiast ja inimese füsioloogiast. Mis puutub aga saadud mineraalse bioenergeetilise essentsi toimetamise efektiivsust selle sihtpunkti, siis valiti selliseks vahendiks vedelkristallilise lamellaarse struktuuriga emulsiooni süsteem, milline mitte ainult et soodustab mineraalsete ainete kohaletoimetamise vajalikku nahakihti, vaid on ka ise aktiivseks koostisosaks.

 
Ja nüüd räägime lõpuks ka vedelkristallidest ja lamellaarsetest emulsioonidest. Alguseks tuletame aga lühidalt meelde naha sarvkihi ehituse teooriat (põhjalikumat vastavat informatsiooni võite te saada levitajatele mõeldud abimaterjalist "Naha hooldus").

 
Sarvkihi ehitus näib esmapilgul olevat küllaltki lihtne : sarvesed "surnud" liistakud - korneotsüüdid, mille vahel asub lipiidne maatriks (lihtsamalt öeldes - rasvane vahekiht), mis justkui "kinnitab" korneotsüüdid omavahel kokku. Mudel on toodud ära joonisel 1. Lipiidne maatriks kujutab enesest korrastatud struktuuri lamellide kujul, millisteks on vahelduvad vee ja lipiidsed kihid. Need kihid on analoogsed rakumembraanidega ja neil on vedelkristalliline ehitus. Nad on halvasti läbitavad veele ja organismile võõrastele ainetele.

 

 
Joonis 1.

 
Lipiidid kujutavad enesest looduslike ühendite mitmekesist gruppi, millist võib leida kõikides loomsetes kudedes. Nad on rakumembraanide, sealhulgas ka inimnaha barjäärse kihi ehitusmaterjaliks.

 
Sarvkihi lamellaarsete struktuuride seisund tingib praktiliselt täies ulatuses naha barjäärsed omadused. Ja kui rikkuda nende struktuuride terviklikkust, siis suureneb naha läbitavus võõrainetele, nahk muutub kaitsetuks mehhaanilistele vigastustele ja veetustamisele, suureneb mitmekordselt põletikuliste protsesside tekkimise oht. Üldistades võib öelda, et häired epidermaalses barjääris on reeglina üks peamisi eeldusi nahahaiguste tekkimiseks, sealhulgas ka sellise levinud sündroomi tekkeks, kui seda on naha kuivus. Just nimelt see kontseptsioon - epidermaalse barjääri tähtsus naha tervisele ja ilule - ongi korneoteraapia aluseks.

 
Korneoteraapia - kaasaegse kosmetoloogia suund, mis ühendab endas nahahoolduse meetodid, mis on suunatud naha taastamisele ja tema barjäärsete süsteemide kaitsele. Aluseks on sellise teaduse andmed ja uuringud, kui seda on korneoloogia - uurib naha sarvkesta.

 
Albert Kligman - korneoteraapia alusepanija.

 
Sarvkesta lipiidid - see ei ole kaootiline mass, vaid kindla süsteemi järele ülesehitatud struktuur, mis determineerib (määrab kindlaks) epidermise barjäärsed omadused.

 

 
Joonis 2.

 
Mille poolest on siis nii head need eelpoolnimetatud lamellaarsed emulsioonid? Asja sisuks on see, et nende peamiseks eristavaks omaduseks on füsioloogiline sarnasus naha sarvkihi lipiididega. See tähendab, et emulgaatorina leiavad lamellaarsetes struktuurides kasutamist lipiidid ja fosfolipiidid, mis formeerivad vedelkristallilisi struktuure, mis omakorda imiteerivad sarvkesta lipiidide ehitust. Näitlikult väljendudes avaldab lamellaarne emulsioon nahale mõju kui bioloogiline skanner : taastab epidermise kahjustatud alade terviklikkuse ja takistab selle edasist lagunemist. Peale selle, et nad sarnanevad epidermise lipiididega, omastavad naharakud hästi fosfolipiidseid emulsioone, mis lülituvad naha ainevahetusse ja kujutavad enesest küllastamatute rasvhapete reservuaari. Tänu oma vedelkristallilisele ehitusele on lamellaarsed emulsioonid suurepäraseks konteineriks säilitamaks bioloogiliselt aktiivseid aineid ja tagamaks nende transporti nahakihtidesse. Nahale kandmisel selline emulsioon justkui "peatub" naha pinnal, moodustades ühelt poolt kaitsva kile ja teiselt poolt soodustades aktiivsete toimeainete järkjärgulise kohaletoimetamise naha sisse.

 
Seega realiseerib lamellaarne emulsioon selle kasutamisel kormepteraapia kolme põhilist toimet : naha niisutamine, pehmendamine ja kaitse.

 
Nagu me näeme, ei etenda lamellaarne struktuur Mineraalse liini toodetes mitte ainult tehnoloogilist ülesannet (bioaktiivsete ainete kohaletoimetamine), vaid tal on ka füsioloogiline tähendus : ta restruktureerib ja tugevdab epidermaalset barjääri, aitab kaasa naha niisutamisele ja kaitsele.

 
Niisiis oleme me mineraalsete koostisosade tähtsuse selgitamisega lõpule jõudnud, kristallidest ja lamellaarsetest struktuuridest oleme me rääkinud, Mineraalsest liinist täieliku ettekujutuse loomiseks on veel vaja rääkida Päevase ja Öise kreemi erinevustest.

 
Nende peamised erinevused on toodud ära tabelites № 1 (vt. eespool) ja № 2 (vt allpool).

 
Tabel № 2. Liini Mirra mineral Öise ja Päevase kreemi koostisosad

 
Öine taastav kreem Päevane tasakaalustav kreem (Päevane kreem-balanss)

 
lipiidid oliivi-, seesami. ja kakaoõlid seesami- ja jojooba õlid, lavendli lipiidid

 
vitamiinid ja antioksüdandid C, E ja F vitamiinid, D -pantenool (provitamiin B5), epofeen C ja E vitamiinid, D -pantenool (provitamiin B5), epofeen

 
aminohapped betaiin, Na- pürrolüdoonkarboksülaat, sorbitool, seriin, glütsiin, glutamiinhape, alaniin, lüsiin, arginiin, treoniin, proliin rannakarpide hüdrolüsaat

 
ekstraktid pärna CO2-ekstrakt, linaseemnete polüsahhariidid naistepuna ja saialille CO2-ekstraktid, teelehe mahl

 
täiendavalt allantoiin interferentsioossed värvained

 
Öine taastav kreem toidab, niisutab ja taastab aktiivselt naha pingsust ning vetruvust, kõrvaldab väsimuse jäljed, tagab nahale optimaalse seisundi ööajaks. See on ideaalne vahend naharakkude loomuliku uuenemise mehhanismi säilitamiseks, ainevahetuse ja regressiooni (taandumise) korrastamiseks, kreem on enneaegse vananemise tunnuste avaldumise vähendamise ning naha noorenemise garantii.

 
Päevane tasakaalustav kreem korrastab vee-soolade, antioksüdantset, happelist ja lipiidset tasakaalu. Suurendab stressitaluvust, naha immuunset ja kohastumuslikku potentsiaali, tagab naha kaitset enneaegse vananemise eest, mille kutsuvad esile väliskeskkonna ebasoodsad tegurid. Väga harva kasutatavate koostisosade erakordne kombinatsioon täidab naha elujõu ja -energiaga, annab nahale värskuse ja nooruse sära terveks päevaks!

 
Kokkuvõtteks võib öelda, et Mineraalse liini vahendid, varustades nahastruktuure selle terveks funktsioneerimiseks vajalike ainetega, mitte ei "likvideeri kõiki probleeme", vaid on hoolitsevad tervendajad. Nad aitavad naha rakusüsteemidel endil tulla toime tekkivate probleemidega. Nad mitte ainult et tervendavad, taastades naha barjäärseid funktsioone, vaid ka ergutavad kudede loomulikke taastavaid protsesse, kõrvaldavad ärrituse, kuivuse ja pingeloleku aistingu.

 
Jevgenia Jevahina, väljatöötaja.

 
* artikli materjalide kasutamisel on vajalik üleviide kasutatud allikale.

Tagasi