Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Soojendav palsam (Sport)Tagasi
Soojendav palsam (Sport)
18.03.2016 10:29
Soojendav palsam (Sport)
 
  • tugevdab kohalikku (lokaalset) verevarustust
  • tal on soojendav toime
  • prolongeeritud (pikendatud) toime
 
Aktiivsed koostisosad : punase pipra standardiseeritud CO₂-ekstrakt, nelgi eeterlik õli, kamper, taimset päritolu metüül-sulfonüülmetaan, alfa-bisabolool, nõgese ja raudürdi ekstraktid, beeta-karotiin, arginiin, vanilliil-butüül ester, jojooba, rebasheina ja aleksandri loorberi õlid.
Kasutamine : kanda vähene hulk palsamit kuivale nahale ja jaotada see masseerivate liigutustega ühtlaselt laiali. Sobib lihaste soojendamiseks enne sporti. See on uus promotööde, mis asendab kõigile tuttavat Soojendavat palsamit kampri ja taruvaiguga ning on mõeldud kasutamiseks eeskätt aktiivsetele ja sportlikele inimestele. Nagu Te kõik suurepäraselt teate, muutub spordiga tegelemine järjest populaarsemaks kõikide ealnikkonna vanusegruppide hulgas. Inimesed tegelevad aktiivselt nii fitnessi kui kontaktsete spordialadega (jalgpall, hoki, jõulised võitluskunstid). Ja loomulikult on inimene suvalise füüsilise koormuse korral aldis vigastustele. Näiteks võib mitteküllaldane või valesti läbiviidud soojendus põhjustada lihaste ja kõõluste venitusi ning rebestusi, mis on iseenesest väga ebameeldivad ja võivad ebasoodsalt mõjutada edasist sportlikku režiimi. Seepärast kasutavad nii profisportlased kui asjaarmastajad reeglina erinevaid spordisalve vigastustele enam disponeeritud kehaosadel (reied, sääred, labajalad, liigesed). Seepärast toovad uusi soojendavaid vahendeid turule aktiivselt mitte ainult farmatseutilised, vaid ka kosmeetilised kompaniid. Me töötasime täielikult välja Soojendava palsami retseptuuri kampri ja taruvaiguga tänu sellele, et turule ilmusid mitu huvitavat soojendava toimega kosmeetilise tooraine koostisosa. Ja mitte ainult sellepärast. Alustame sellest, et ajaga on muutunud toote sensoorika, nimelt muutus emulsioon ise otseseks (“õli-vees”), aga mitte vastupidi (“vesi-õlis”), nagu klassikalistes palsamites. Sellise toodeteliigiga olete Te suurepäraselt tuttav tänu meie Kompanii toodetele. Pealekandmise ja laialijaotamise kergus, imendumise kiirus ja õlise jälje puudumine – need on need sõnad, millistega me võime lühidalt kirjeldada otsese emulsiooni eelist.
Nüüd läheme edasi toote koostisosade kirjelduse juurde. Kõik palsami koostisosad võib jaotada täidetava ülesande järele 3 suurde gruppi :
  1. Valu kupeerimine (valuvastane)
  2. Põletikuvastane
  3. Kohaliku verevarustuse tugevdamine (soojendav toime).
Lokaalse (kohaliku) valu vaigistajana toimib palsamis leiduv nelgi eeterlik õli, milline on küllastatud eugenooliga (rohkem kui 80% õli koostisosadest). 
MÄRKUS : Eugenool – fenoolide klassi kuuluv lõhnaaine. Kuulub mitte ainult nelgi, vaid ka rea muude eeterlike õlide koostisesse [eugenoolne basiilik, koluuria – Rosaceae perekonda kuuluvad püsililled (9-10 tükki), ilang-ilang]. Leiab laia rakendamist parfümeerias, kosmetoloogias ja stomatoloogias.
Toimides naha närvilõpmetele vähendab nelgi eeterlik õli naha valutundlikkust. Kuid tuleb arvestada, et nimetatud koostisosa toime (suurelt osalt kõrvalejuhtiv) kompleksis aktiivsete koostisosadega, millised vähendavad naha põletikku ja soojendavad kudesid, ei taga silmapilkset ning täielikku valuimpulsi blokeerimist.
Põletiku vähendamist ei taga mitte üksainus, vaid mitu palsami aktiivset koostisosa samaaegselt : alfa-bisabolool, metüülsulfanüülmetaan, nõgese ja raudürdi ekstraktid. Esimese kahe koostisosa toimet tuleks käsitlede põhjalikumalt.
  • Naturaalne alfa-bisabolool – monotsükliline sesviterpeenne piiritus. Toimivaks koostisosaks on candeia (eesti k. nimetus puudub – Brasiilias kasvav puu) ja helesinise karikakra eeterlikud õlid. Suurepärane põletikuvastane koostisosa, vähendab nii traumaatilisi kui kosmeetilise toote enda poolt põhjustatud ärritusnähte. 
  • Metüülsulfonüülmetaan (vene k. lühend MCM) – orgaaniline väävlit sisaldav parendatud biosaadavusega ühend – seda tänu ühendi sulfanüülosa lõppu ümbritsevatele hüdrofoobsetele gruppidele. Teatavasti on väävel inimorganismi asendamatu koostisosa : ta  osaleb luu- ja kõhrkoe formeerimisel, kuulub aminohapete (metioniin, tsüsteiin), rea B grupi vitamiinide, mõnede hormoonide (insulin) koostisesse. Viimasel ajal kasutatakse väävliühendeid aktiivselt mitte ainult bioaktiivsete toidulisandite (BAT) ja farmpreparaatide (ravimite), vaid ka kosmeetiliste toodete koostises. Seejuures ei tekita metüülsulfonüülmetaan (MCM) allergilisi reaktsioone, seda just erinevalt klassikalistest väävliühenditest (sulfaadid, sulfiidid). MCM kasutamise vajalikkus füüsiliste koormuste korral on ilmselge : takistades piimhappe kuhjumist võimaldab ta kõrvaldada lihaspinget ja vähendada valusündroomi, samuti aitab ta kaasa ka suvalise füüsilise pingutuse järgselt toimuvale lihaskiudude taastumisele ja kasvule.
Ja lõpuks räägime sellest palsami toimest, tänu millele on ta saanud oma nimetuse – soojendav. Seetõttu tuleb peatuda eraldi igal palsami koostisosal.
  • Kapsaitsinoidide (teravate piparde koostisesse kuuluvate alkaloidide) alusel standardiseeritud punase pipra ekstrakt avaldab lokaalset (kohalikku) ärritavat toimet, kutsudes esile vere juurdevoolu ja vähendades valutunnet. Kohaliku verevarustuse tugevnemise biokeemiline protsess on järgmine :  kapsaitsinoidide koostisesse kuuluv vanilliingrupp soodustab mediaatorite (glutamaat, ATF) ja mitmesuguste neuropeptiidide vabanemist, mis vallandavad reaktsioonide kaskaadi stimuleerimaks soojustunde tekkimist vabanevate ainete Kesknärvisüsteemi jõudmise järgselt. Moodustuvate neuropeptiidide toimel toimub kohalike veresoonte laienemine ja sellega seoses tekib ka soojatunne. Kuid kõrvltoimena on võimalik naha lokaalse punetuse ja ärrituse tekkimine, mis on seotud vahendi individuaalse talumatusega.
  • Vanilliilbutuulester (VBE) – veel üks palsami soojendav koostisosa. Tal on soe ja küllastunud aroom, seega kasutatakse seda ka toiduainete tööstuses kui aromatisaatorit, kuid leidis hiljuti kasutamist ka kosmeetikas tänu tõestust leidnud soojendavale toimele. Selle koostisosa toime on analoogne pipra ekstraktile (toime vanilloidsetele retseptoritele), kusjuures ei teki naha ärritust. On võimalik silmade vähene ärritus, seepärast tuleb välistada toote kontakt limaskestadega. Kokkuvõtlikult avaldab VBE pehmemat ja kauem kestvat toimet võrreldes temaga koos kasutatava punase pipra ekstraktiga. 
  • L-arginiin – tinglikult asendamatu aminohape inimorganismis. Kasutatakse laialdaselt BAT koostisosana bodibilderite ja sportlaste poolt. Arginiin kujutab enesest lämmastiku monooksiidi donaatorit (sünteesi allikat) inimorganismis. Lämmastikoksiidi kontsentratsiooni suurenemisega veres tugevneb verevarustus ja selle tulemusena ka lihaste toitumine. Nimetatud aminohape etendab keerulist osa palsami koostises, ergutades kohalikku verevarustust.
  • Kamper – terpenoid, terpenoidse rea ketoon. Leiab laialdast kasutamist kosmeetikas tänu teadaolevale valuvaigistavale ja soojendavale toimele. Meditsiinis kasutatakse kamprit välispidiselt salvide koostises põletikuprotsesside kõrvaldamiseks, näiteks reuma jm. haiguste korral.
Millistel juhtudel kasutatakse Soojendavat palsamit
  • lihaste soojendamisel lihaspinge kõrvaldamiseks enne sporti või muid suvalisi füüsilisi pingutusi (krambisündroom lihaste aktiivsel ja pikaajalisel koormamisel)
  • turse ja valu kõrvaldamiseks lihaste, sideaparaadi (sidemed, kõõlused) ja pehmete kudede vigastuste korral – NB! Soojendavat palsamit kasutada alles 2.-3. päeval pärast vigastust, mitte kohe!
  • massaaživahendina (vaheldumisi või samaaegselt spetsiaalsete massaaživahenditega, või siis naha ettevalmistamisel massaažiks)
  • avatud (lahtiste) kehapindade soojendamiseks madala temperatuuri tingimustes (vajalikud on kiired masseerivad liigutused kohaliku verevarustuse aktiveerimiseks)
  • kompleksse ravi koostisosana lihaskoe põletikuliste seisundite (müosiitide) või perifeerse närvisüsteemi (neuralgia) korral – ravimaks tugevaid liiges- ja lihasvalusid kasutage palsameid REMOVIT ja MIRRALGIIN; Soojendava palsami valuvaigistav toime on nõrgem kui REMOVIT´il ja MIRRALGIIN´il.
MÄRKUS. Rinna- ja eelkooliealiste laste külmetushaiguste profülaktikaks ja raviks ei ole Soojendav palsam välispidiseks kasutamiseks soovitav tema kõrge aktiivsete koostisosade kontsentratsiooni tõttu. On võimalik kasutada palsamit koolilastel selle tingimatul eelneval katsetamisel võimaliku individuaalse talumatuse suhtes.
 

Tagasi