Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Sajandi haigus: allergiaTagasi
Sajandi haigus: allergia
21.04.2014 16:59
http://www.mirra24.ee/images/001_03.jpg
Viimase saja aastaga on enamikul Maa elanikest olnud võimalik oluliselt tõsta oma elatustaset: on vähenenud füüsilise töö osatähtsus, suurenenud kättesaadavate kaupade ja teenuste hulk, meditsiini abil on saadud jagu paljudest nakkushaigustest. Kuid kõik need tehnilise progressi hüved on toonud enesega kaasa mitte ainult inimeste tervisliku taseme paranemise ja eluea pikenemise, vaid ka haiguste arvu suurenemise peaaegu kõigi nosoloogiliste üksuste lõikes, haiguste “noorenemise” ja kroonilisteks muutumise. See tähendab seda, et inimesed on hakanud sagedamini haigestuma (seejuures – ikka nooremas eas), haigused on muutusid pikemaajalisemaks, omandanud kauakestva, retsidiveeruva (taastekkelise) kulu ja arstidel ei ole läbiviidud kauakestva ravikuuri lõppedes mitte alati veendumust patsiendi lõplikus tervistumises.
 
On kujunenud välja haigused, mida tihtipeale nimetatakse “tsivilisatsiooni haigusteks” – hüpertoonia, ateroskleroos, rasvumine, kõikvõimalikud stressiilmingud... Kuid ometi on vaieldamatuks esimeseks pretendendiks “sajandi haiguse” nimele allergia.
 
Oskussõna “allergia” ilmus meditsiini 100 aasta eest 1906.a. austria pediaatri K.Pirke kaudu. Termin koosneb kahest kreekakeelsest sõnast (allos – teistsugune ja ergon – tegutsen) ja tähendab sõnasõnalises tõlkes “teistsugune toime”, “teistsugune töö). Allergiast räägitakse sel juhul, kui organismi immuunsüsteem töötab “teistmoodi” – vastab ülepaisutatud kaitsereaktsiooniga ainetele, millised on iseenesest suurelt osalt kahjutud. See ülepaisutatud reaktsiooon on tihtipeale tormiline ja seda saadavad eredad kliinilised nähud (põletik, kehatemperatuuri tõus, nahalööbed, lämbumine jne.). Seetõttu nimetatakse allergiat vahel “hullnud immuniteediks”.
 
Aineid, mis põhjustavad allergilise reaktsiooni tekke, nimetatakse allergeenideks. See ei tähenda, et üks ainetest on allergeen ja teine ei ole seda. Allergeenide hulka võib sattuda ükskõik mis – koduses tolmus sisalduvad mikroskoopilised puugid ja putukate kehaosad, taimede hallitus ja tolm, loomade karvad ja mehe sperma, olmekeemia tooted ja ravimid, toiduained ja kosmeetikatooted.
 
Oma tähtsust omab ka pärilik eelsoodumus allergia tekkeks. Arvatakse, et kui vanemad on terved, siis ei ületa allergia tekke tõenäosus 10%-i. Kui allergia on ühel vanematest, siis on allergia tekke tõenäosus lapsel – 25%. Kui allergilised on mõlemad vanemad, siis suureneb allergia tekke tõenäosus lapsel 75-80%-ni.
 
Allergilise reaktsiooni aluseks on histamiin. Seda eluliselt vajalikku ainet leidub organismis seotud kujul spetsiaalsetes “depoodes” – nn. “nuumrakkudes”. Histamiini vabanemisel toimub kapillaaride laienemine, s.t. paraneb kudede verevarustus – toitumus, hapnikuga varustatus jne. Vajadus verevarustuse ümberkorralduseks organismis tekib pidevalt – lihaste töö korral, siseelelundite funktsioneerimisel, nahas toimuvate lokaalsete kaitsereaktsioonide käigus.
 
Kuid seesama histamiin võib esineda ka mürgina – teda leidub nõgesemahlas, kõrvetavate meduuside näärmetes, usside mürgis. Nõgese kõrvetusel tekivad naha punetus ja villid, kohalik soojus ja kihelemine – millised nähud sarnanevad naha allergiliste reaktsioonidega. Kui aga viia histamiini otse loomade verre (seejuures vaid mõni milligramm), tekib neil “histamiinne šokk” – langeb vererõhk, tomub bronhide spasm, tekib teadvuse kadu ja hingamise seiskus.
 
Mitmesugused pidevalt organismi sattuvad ained – potentsiaalsed allergeenid – kutsuvad esile paljude immuunsete kaitsereaktsioonide tekke, millistest võtab vahetult osa histamiin. Kuid mõnikord (täpsemalt – mõningate allergeenide korral) eraldub histamiini liiga palju. Siis tekibki allergia...
 
Viimase 30 aasta jooksul kahekordistub allergiliste haiguste arv iga 10 aastaga ja käesoleval ajal kannatab mitmesuguste allergiliste haiguste käes ligi 20% elanikkonnast; “kõikeedendava kiirusega” kasvab laste haigestumine. Olenevalt allergilise reaktsiooni tekkekohast võib rääkida allergilisest riniidist, konjunktiviidist, bronhiaalastmast. Enamlevinud on nahaallergia nähud – allergodermatoosid, nõgestõbi; nahka ja nahaalust kude haarav äge allergiline reaktsioon – Quincke ödeem.
 
Tänapäeval ei eksisteeri ühtki toimivat allergia ravimeetodit, samuti ei ole olemas ka ühtki ravimit, mis garanteeriks allergia ravi sajaprotsendilise edu. Võitlus allergiliste haigustega toimubki kas immuunreaktsiooni mahasurumise või allergia korral tekkivate ainete (millised kutsuvadki esile allergilisi reaktsioone) neutraliseerimisega. Niisiis näeme, et ravivõtted ei ole suunatud mitte allergia põhustele (mitteadekvaatse immunse reaktsiooni tekkimisele), vaid kõigest selle tulemustele; pealegi avaldavad kasutatavad ravimid alati ka ebasoodsaid kõrvaltoimeid.
 
Allergia põhjendatud ravimeetodiks (mõju avaldamiseks vaevuse põhjusele) on “spetsiifiline immuunoteraapia allergeenidega”. Selleks sisestatakse inimesele mitmete nädalate jooksul teadaoleva allergeeni järjest suureneva kontsentratsiooniga lahust. Allergeeni sisenemine organismi järjest suurenevates kogustes lubab organismil töötada välja adekvaatse (sobiva tugevusega) vastureaktsiooni sellele allergeenile. Kuid see protsess on ülimalt pikk ja võib kesta aastaid. Pealegi võib viimasel ajal inimesel allergiliste reaktsioonide põhjustajaid olla rohkem kui üks ja seetõttu võib spetsiifiline immuunoteraapia osutuda edutuks.
 
Mida siis sellisel juhul teha? Kõige õigem soovitus – hoiduda kontaktist allergilist reaktsiooni põhjustava allergeeniga. Näiteks on pollinoosi (allergilist nohu) põdejatel soovitav kaskede õitsemise ajaks ära sõita sellisesse kohta, kus valitseb juba suvi või kus kaskesid üldse ei ole. Kui Teil on allergia pesupulbrile, on parem paluda pesta pesu mõnel teisel perekonnaliikmel ja endal seda üldse enam mitte teha (kuigi kaasaegsete pesumasinatega ei ole see enam probleemiks). Kui Teie lapsel on allergia koduloomade karvadele – otsige loomadele teine kodu.
 
Üheks sagedasemaks allergia põhjuseks on kodune tolm, eeskätt selles sisalduvad silmale nähtamatud lestad, kes toituvad muide inimnaha sarvkesta irdunud rakkudest. Seetõttu võiks kodus olla vähem vaipu ja pehmet mööblit ja märga puhastust tuleks läbi viia sagedamini (harilik tolmuimeja on lestade kohapealt vähemõjus). Tuleb hoolitseda surnud naharakkude eest. Selleks on Kompaniil Mirra Luxe olemas suurepärased vahendid – Roheline sahin (7015), Pesemisvaht (1005), OM-Mirra (1001), Kooriv kreem-mask (1004), Tonus+O (7010), uued šampoonid juustele jne.
 
Erilisel kohal seisab üks toode – Antiallergiline palsam Alleron (5004). See palsam on oma võimsa eeterlike õlide, taimsete ekstraktide ja antioksüdantsete toimeainete kompleksiga võimeline vähendama naha allergiliste reaktsioonide avaldumist, mis on leidnud kinnitust allergodermatoose põdevate laste ravis (Vt. Käsiraamat MIRRA-LUXE: Tervenda-vad vahendid.). Veelgi toimivam on palsami kasutamine nii profülaktilisel eesmärgil kui ka kompleksis teiste kosmetseutikumidega (Obereg-5011, Mirralgin-5006, Hõbedageel-5020).
 
Hoida nahka tervena – see ei tähenda ainult meeldivat väljanägemist (Ilu), vaid ka nahapoolsete kaitsefunktsioonide adekvaatset täitmist (Tervis) ja meeldivust kõigi ümbritsevate inimeste silmis (Edukus). Meenutame Teile, et Ilu, Tervis ja Edukus on meie Kompanii deviis.
 
Allergia toimivaks ennetamiseks ei tohi unustada, et see seisund ei kujuta enesest ühetähenduslikku vastastikust sidet (on allergeen – on allergia, ei ole allergeeni – ei ole ka allergiat). Allergeen võib isegi olemas olla, kuid allergia esinemine sellisel juhul ei ole sugugi obligatoorne. Me kõik elame allergeenide meres, kuid ei ole veel õnneks allergilised.
 
Niisiis seisneb allergia ennetamine normaalse immuniteedi olemasolus. Immuniteet kujutab enesest immunsüsteemi toimimist, mis kaitseb organismi kõige kahjuliku ja võõra eest – mikroobide, mürkide ja organismi enda võõraks muutunud kasvajalike rakkude eest. Et immuunsüsteem saaks täisväärtuslikult täita oma funktsioone, tuleks teda õigeaegselt ja täisväärtuslikult varustada vajalike toitainetega. Eriline tähtsus normaalse immuniteedi säilitamiseks on valkude, vitamiinide (C, E, F), mikroelementide (raud, kaltsium, tsink, vask, hõbe jm.) adekvaatne olemasolu toidusedelis. Määratu tähtsus on ka soolestiku mikrofloora seisundil, mis tagab mikroelementide ja vitamiinide normaalse imendumise, tootes samal ajal ka ise mõningaid nendest. Siit lähtuvadki lastel sageli düsbakterioosi foonil tekkivad allergilised haigused (näiteks antibiooti-kumide ravi järel tekkiva lapse normaalse mikrofloora kasvu ja arenemise pärssimise tagajärjel).
 
Kosmeetiliste ja tervendavate vahendite kõrval on Kompaniil Mirra Luxe ka rida bioloogiliselt aktiivseid toidulisandeid, millised parandavad (normaliseerivad) oluliselt immuunsüsteemi seisundit. Eeskätt en sellisteks toidulisanditeks vitamiinsed ja mineraalsed kompleksid, kuid ka dreneeriva toimega biolisandid, mis aitavad kaasa normaalse mikrofloora taastumisele ja organismile mittevajalike ning mürgiste ainete, sealhulgas ka allergeenide, eemaldamisele.
 
Toome siin ära kaks biolisandite kasutamise skeemi, milledest:
 
Esimene sisaldab organismi kaitsereaktsioonide taseme alanemise korral vajalikku vitamiinide ja mikroelementide kompleksi. Kõige sagedamini on see seotud mõningate vitamiinide ja mikroelementide defitsiidiga organismis, mis tekib omakorda nii nende ainete puudumisel toidus, kui ka nende suurenenud tarbimise korral organismi poolt. Kalduvuse korral allergiliste reaktsioonide tekkimisele ja ka allergia retsidiivide (taastekke) ärahoidmiseks soovitame viia läbi biolisandite Mirradol (9010), Mirra-kaltsium(9016) ja Mirra-ferrum (9017) kasutamise kuuride tsükli.
 
Biolisandeid on parem kasutada hommikul ja õhtul, Mirra-kaltsium’i – söögi alguses või selle ajal, Mirra-ferrum’it – söögi ajal, Mirradol’i – söögi ajal või pärast seda. Kuuri on vaja korrata 30 päeva järel.
KuurBiolisandKapslite/tablettide arv ühel võtmiskorralVõtmiskordade arv päevasKuuri pikkus päevades
1Mirra-kaltsium
Mirradol
3
5
2
2
 
15
  Vaheaeg 3 päeva  
2Mirra-ferrum 
1
210
  Vaheaeg 3 päeva  
3Mirra-ferrum
Mirra-kaltsium
 
1
 
3
 
2
 
2
10
 
Kaheks tsükliks on vaja:
 
Mirra-kaltsiumi – 2 pakki
Mirra-ferrumit – 2 pakki
Mirradoli – 2 pakki.
 
Teine skeem on mõeldud inimestele, kelle immuunodefitsiidi ja allergiliste seisundite probleemid on seotud rohkemal määral maosooletrakti (soolestik, maks)häiretega. Oma osa allergiliste reaktsioonide tekkimisse võivad sellistel juhtudel anda düsbakterioos, maksafunktsiooni häired, põetud nakkushaigused jne. Soovitav on biolisandite Mirrasil-1, Mirra-tsink ja Miranda-4 kasutamise tsükkel.
Biolisandeid on parem kasutada hommikul ja õhtul, Mirra-tsinki söögi alguses või selle ajal, Mirrasil-1 ja Mirrasil-2 – söögi lõpul või pärast sööki. Tsüklit võiks korrata 10 päevase vahega.
 
KuurBiolisandidKapslite/tablettide arv ühel võtmiskorralVõtmiskordade arv päevasKuuri pikkus päevades
1Miranda-4
Mirra-tsink
3
1
2
2
10
  Vaheaeg 3 päeva  
2Mirra-tsink
Mirrasil-1
Miranda-4
1
3
3
2
2
2
10
  Vaheaeg 3 päeva  
3Mirra-tsink
Mirrasil-1
Miranda-4
1
3
2
1
2
2
10
 
Kaheks tsükliks on vaja:
 
Mirra-tsinki’i – 2 pakki
Miranda-4 – 4 pakki
Mirrasil-1 – 4 pakki.
 
Võitluses allergiaga ei tohi eirata kasulikke nõuandeid: neid avaldatakse ajakirjanduses arvukalt, kuid arvesse tuleb neid võtta vaid terve mõistuse prisma läbi vaadates.
Näiteks avaldas üks populaarne naisteajakiri artikli küllaltki lugupeetud autorilt, millest võime väikelastel esineva allergia ärahoidmise kohta lugeda järgmist: “Raseduse ja rinnaga toitmise ajal peab naine lülitama oma igapäevasest dieedist välja lehmapiima, kala, tsitruselised viljad, pähklid, mee, šokolaadi ja vaarikad, samuti kui sibula, küüslaugu, redise, liha-, seene- ja kanapuljongid ning maitseained. Ei ole hea tarvitada suurel hulgal tangaineid ja makarone; saia, suhkru ning soola tarvitamise võiks vähendada kuni 30%-ni senisest... Lubatud on kasutada hapupiimasaadusi, hapukoort, mahedat juustu.”
Ma ei tea, kuidas on lood tsitruseliste poolt põhjustatud allergiaga, kuid kui jälgida eelpooltoodud soovitusi, siis on garanteeritud alatoitluse ja vitamiinivaeguse (koos sellega kaasneva allergiaga) teke väikelapsel. Kõigi söögipiirangute rakendamist tuleb teha järelemõeldult (kui emal on allergia aedmaasikale, siis ta ei pea neid tarvitama, vaid sööma teisi marju). Allergiat esilekutsude võivate ainete piiramine dieedis üldse on mitte ainult vale, vaid ka ohtlik (võime tekitada mingi organismile vajaliku aine defitsiidi).
Tuleks lisada veel paar sõna “hüpoallergilise kosmeetika” kohta. Seda ülimalt moodsat sõnaühendit armastavad kasutada oma reklaamis mõningad kosmeetilisi vahendeid tootvad firmad. Kusjuures “hüpoallergilisuse” teemadel räägivad mitte maailmakuulsad kindla reputatsiooniga firmad, vaid uustulnukad, kes alles ilmusid turule. Kuidas võivad nad teada, et just nende kosmeetika on “hüpoallergiline”? Kordame: aineid ei saa jaotada allergeenideks ja mitteallergeenideks, niisama kui ei saa rääkida selleset, et “kosmeetilised ained ei sisalda koostisosi, millised kutsuvad esile allergilisi rekatsioone”. Toote hüpoallergilisus leiab kinnitust alles pärast selle pikaajalist kasutamist. Just seepärast lubab Kompanii Mirra Luxe alles pärast 10-aastast turul osalemist ja aprobatsiooni enesele väita, et tema toodang kutsub äärmiselt harva esile allergiat.
I.A.Rudakov
professor, meditsiiniteaduste kandidaat
Kompanii Mirra Luxe peakonsultant
 

Tagasi