Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
Kreem Mirra-Luxe: ajalooline minevik ja helge tulevikTagasi
Kreem Mirra-Luxe: ajalooline minevik ja helge tulevik
18.04.2014 12:49
Kreem Mirra-Luxe
Meie “firmatoote” ajalooline minevik ja helge tulevik

Alguses ei olnud midagi. Ei, mitte nii. Oli kõik, kuid omaette: Vladimir Tulski, Azamat Razõkov, Üleliidulise Rakendusmikrobioloogia Teadusliku Uurimise Instituudi võimas potentsiaal ja selle ainulaadsed teadustooted, mis ei olnud aga mitte kuidagi seotud kosmeetikatööstusega, kuid olid tihedalt põimunud molekulaarbioloogia, biokeemia, bioteh-noloogia ja teiste teadustega.

Kuid midagi muutus selles maailmas. Kas mängis oma osa perestroika või läksid ambitsioonid suureks, kuid ühel hetkel kõik eelpoolmainitud ühinesid. Kui ma 9 aasta eest esmakordselt liitusin jõudukoguva tootmisprotsessiga, ootas mind ees sõbralik kollektiiv: tollel ajal ainueksisteeriva kavitatsioonilise emulgeerimise seadme operaator Nikolai Kuzin ja pakkijate brigaad: Svetlana Batjuk, Ljubov Zvjagina ja Galina Kuveneva olid Vladimir Tulski vaibumatu ja delikaatse juhtimise all juba juurutanud tootmisesse ligi 15 erinevat ainulaadset kosmeetilist toodet. Ja juhtivaks kreemiks oli muidugi Mirra-Luxe.

Üksikasjalik tutvumine kreemiga hämmastas mind ja pani isegi kohmetuma. Kreemi reteptuuri ja tehnoloogia väljatöötamisel olid kasutuses meetodid, millised läksid paljuski vastuollu minu senise töökogemusega kosmeetikatoodete keemiktehnoloogina.

Mitte keegi ei olnud enne meid lisanud kosmeetikatoodetesse beetakarotiini, sest see oli ju vees absoluutselt lahustumatu aine. Kuid meie läksime vastuollu üldlevinud kosmeetiliste dogmadega ja õppisime valmistama A provitamiini vesilahust.

Kogu “tsiviliseeritud” maailm kasutas tootmises juba valmiskujul saadavaid taimseid ekstrakte. Ainult meie hakkasime tootma kreemi Mirra-Luxe tarvis vahetult enne reaktorisse viimist kaheksa taime tõmmist.

Esmakordselt oma praktikas puutusin ma kokku sellise suure taimsete rasvade ja eeterlike õlide arvuga ühesainsas tootes. Kuid kõige tähelepanuväärsem oli see, et iga koostisosa olemasolu selles oli rangelt teaduslikult põhjendatud.

Nii on näiteks viinamarja, abrikoosi ja maarjaohaka õlide kompleksi tugevdatud vitamiini F kujul poolküllastamatute rasvhapetega, arvestades seejuures rangelt rasvhapete Ω-3 ja Ω-6 vahekorda. Milleks see vajalik on?

* Tseramiidide (millest on kompleksis rasvhapete ja kolesteriiniga ehitatud sarvkihi lipiidsed kihid) koosseisu kuuluvad poolküllastamata rasvhapped tagavad meie naha lipiidse kilbi vastupidavuse;

* küllastunud ja mitteküllastunud rasvhapete vahekorrast oleneb bioloogiliste membraanide seisund (näiteks venivus);
* linool- ja gammalinoleenhapped kui poolküllastamatud rasvhapped on organismis prostaglandiinide ja teiste immuunsüsteemi mediaatorite eelkäijad;
* eikosanoididel kui poolküllastamata alfalinoleenhappe (ja eikosapentaeenhappe) ainevahetuse derivaatidel on võimsad põletikuvastased omadused.

Ja sellised eeterlikud õlid, kui geraanium, ilang-ilang, jasmiin ja muidugi mürr (millest on saanud nii ilusa nime meie Kompanii) ei ole valitud vaid peene ning meeldiva lõhna andmiseks valmistoodangule. Lehitsegem koos aroomiteraapia teatmikku.

1. Geraaniumi (pellargooni ehk kurereha) eeterlik õli.

Pellargooni (Pelargonium roseum) lõhnavate sortide kasvandused

loodi esmakordselt Prantsusmaal XIX s. keskel ja saadud eeterlik õli sai kohe prantsuse parfümeeride seas kõrge hinnangu osaliseks. Sellel õlil ei ole mingeid piiranguid kasutamiseks parfümeerias, kosmeetikas ja aromaatsetes toiduessentsides.

Toime: toniseeriv, antiseptiline, ergutav, soendav, stimuleeriv, põletikuvastane, lõõgastav.

Näidustused välispidiseks tarvitamiseks: piimanäärmete turse, haavad, põletused, haavandid, külmumised, angiin, stomatiit, oftalmiad, näonärvi neuralgiad ja vöötohatis, kõhu ja nimmepiirkonna valud, dermatoosid (sammaspoolid, kuivad ekseemid).

Aroomiteraapias: rahustav, tasakaalustav, depressioonide, pingeseisundite, hirmu raviks. Ergutab tundeaistinguid, soodustab menopausi hormomonaalse tasakaalu säilimist.

Külmetushaiguste kaitses kombineeruvad anitseptiline, bakteritsiidne, bakteriostaatiline, viirustevastane, seentevastane ja põletikuvastane toime. Avaldab kiiret (eksteemset) toimet kõrva-nina-kurgu probleemidele: angiini, tonsilliidi, nohu, kõrvapõletiku, nina kõrvalkoobaste põletike korral.

Geraaniumi võimsad regenereerivad (taastavad) omadused on leidnud tunnustust iidsetest aegadest. Tema regenereerivad ja bradükinaassed omadused teevad nahaga lausa imet, kõrvaldades igat päritolu nahapõletike, nahaärrituse, tursete ilminguid (akne ägenemiste vaheaegadel on soovitav kasutada geraaniumi aplikatsioone armide ja naha ebatasasuste kõrvaldamiseks).

Eeterlik õli – see on aktiivne kaudse toimega antioksüdant ja antikoagulaator, mis aitab kaasa nii üldisele noorenemisele kui organismi kvaliteetsele jääkainetest vabanemisele. On esmane vahend igasuguste mürgituste detoksikatsioonide korral. Ergutab ja parandab ainevahetust, aitab kaasa kaalulangusele, aitab kõrvaldada tsellulliti ja turseid. Tugevatoimeline spasmolüütik ja valuvaigisti (migreen, hüper- ja hüpotoonilised kriisid, koolikavalud).

Kõikidel aegadel on geraanium olnud naiste ustavaks sõbrannaks: temas sisalduvad fütoöstrogeenid korrastavad hormonaalset fooni, kõrvaldavad frigiidsust, menstruatsioonieelset ja klimakteerilist sündroomi.

Geraanium on kosmetoloog, mis lahendab naha vananemise, mitmesuguste põletike ja stressireaktsioonide probleeme.

Tuntud on geraaniumi antidepressiivsed ja adaptogeensed omadused. Praktiliselt kõik rahvad tunnustavad teda tugeva bioenergeetilise stimulaatorina.

2. Ilang-ilangi eeterlik õli.

Toime: stimuleeriv, ergutav, antiseptiline. Kõrvaldab astenodepressiivseid seisundeid, ebakindluse tunnet, põhjendamatut rahutust.

Näidustused: närvikurnatus, depressioon, ärrituvus, halb mälu, artriit, reuma, furunklid ja karbunklid, kõõm, tursed, immuunsüsteemi nõrgenemine.

Kasutamine kosmeetilistes toodetes: noorendab, niisutab, kaitseb tundlikku nahka, suurepärane vahend segatüüpi naha hooldamiseks.

Aroomiteraapia: alandab hingamise ja südamelöökide sagedust, tal on antiseptiline ja hüpotensiivne toime, rahustab reflektoorset erutust, ergutab sugufunktsiooni (näidustatud impotentsi ja frigiidsuse korral).

3. Jasmiini eeterlik õli.

Suureõieline jasmiin (Jasinum grandiflorum) tuli kõigepealt Hispaaniasse ja seejärel Prantsusmaale ning teistesse Vahemere maadesse Põhja-India tasandikelt XVI saj. Kuid alles XIX saj. teisel poolel hakati tema õisi kasutama kosmeetilise toormena. Esimeseks jasmiiniõli saamise meetodiks oli anfleraaž, s.o. mitmekordne värskete laialipuistatud jasmii-niõite poolt eraldatavate aurude neeldumine õlipastasse ja seejärel eeterliku õli eraldamine sellest etüülpiirituse abil. Ühest tonnist (s.o. 8 miljonist käsitsi korjatud õiest) saab 1 kilogrammi “absoluutset” (piiri-tuses lahustuvat) eeterlikku õli. Jasmiiniõli on mõningate luksuslike lõh-naõlide üks tähtsamaid koostisosasid: “Arpež” (1927. – 14 % absol. eeterlikku õli), “Joy” (1938. – jasmiini- ja roosiõli kombinatsioon), “Miss Dior” (1947).

Toime: reibastav, antidepressiivne, erutav, pehmendav.

Näidustused: kuiv tundlik nahk, apaatia, depressioon, ebakindlus, ülitundlikkus.

Eeterlik õli leiab vaid välispidist rakendust. Toniseerib, avaldab antidepressiivset ja antiseptilist toimet, tal on tasakaalustav ja antispasmaatiline mõju, ta suurendab seksuaaltungi, tugevdab hormonaalset seisundit. Näidustatud liigeste, lihaste ja lülisamba valusündroomi kõrvaldamiseks, ka emmotsionaalsete vaevuste, depressiooni, hirmu, pessimismi, paranoia, kadunud enesekindluse korral.

Dermatoloogias on õli soovitatav kasutada dermatiitide, ekseemi, kuiva ehk põletikulise naha korral, ka muude stressi poolt esilekutsutud nahahaiguste puhul.

3. Mürri eeterlik õli.

“Ajalugu ei ole arhiivivaikus, vaid elu kõla”. Vanas Egiptuses tegeldi 4.-da dünastia (XXVI-XXV saj. ema.) ajal mitte ainult Cheopsi ja Chephreni püramiidide ehitamisega, vaid korraldati ka ekspeditsioone lõhnaainete järele, milistest olid peamisteks seedrivaik, viiruk ja mürr. Makedoonia Aleksander (IV saj. ema.) varustas pärast Gasa vallutamist karavani oma õpetajale Leonidasele 500 talendi (1 talent – 26,2 kg) viiruki ja 100 talendi mürriga, kirjutades kaasnevas kirjas: “Ma saatsin sulle küllaldaselt viirukit ja mürri, et sul ei oleks edaspidi vaja ilmutada ihnsust oma ohverdustes”. Maarja Magdaleena, kes tunnistati keskajal pühakuks ja lõhnaainete ning parfümeeria kaitsjaks, pesi legendi kohaselt Jeesuse jalgu oma pisaratega ja võidis neid salviga (Luuka Evangeelium, pt. 7). Enne ristilöömist timukad pakkusid temale juua mürriga segatud viina. Kuid tema ei võtnud. (Markuse Evangeelium, pt. 15).

Iidsetest aegadest on mürr olnud tuttav ka hiina meditsiinile. Seda kasutati lagunemisprotsessi ärahoidmiseks, vananemise aeglustamiseks, keha ja mõistuse noorendamiseks.

Aga nüüd – mida kirjutavad mürri eeterlikust õlist kaasaegsed aroomiterapeudid?

Toime: põletikuvastane, antiseptiline, seentevastane, toniseeriv.

Näidustused välispidiseks kasutamiseks: nahahaigused, ekseem, lõhenev nahk, haavandid, kortsud ja vananev nahk, kõõm, jalalabade dermatomükoos.

Õli kõrvaldab emmotsionaalse ülepinge, aitab depressiooni korral, avaldab üldist valutustavat toimet. Soodustab organismi kõikide süsteemide noorenemist.

Aga kui lisada sellesse nimekirja mürri eeterliku õli toime inimese bioenergeetikale, saame üldse hämmastava pildi: “Mürr tugevdab energeetilist pulsatsiooni, muudab aura heledamaks ja ühtlasemaks. Aitab mõista ümbritsevate inimeste käitumise ajendeid ja andestada nendele nende vigu, vabaneda valelikust enesehinnangust ja omandada eneseväärikust. Sobib suurepäraselt meditatsiooniks.” (S.Mirgorodskaja. Aroo-miteraapia. 1995).

Analüüsime ülalöeldut ja teeme järeldused. Kreemi Mirra-Luxe eeterlike õlide toime on suunatud naha pehmendamisele (seda eriti kuiva ja tundliku naha hooldamisel) ja kaitsmisele enneaegse vananemise eest. Tema aroom täidab tähtsaid ravifunktsioone: ergutab närvisüsteemi, mõjub soodsalt inimese psühhoemmotsionaalsele sfäärile, kõrvaldab depressiooniilminguid, närvisüsteemi ülepingutust, lisab usku isiklikesse võimetesse.

Ja nüüd läheme üle tootele pühendatud saaga teise osa juurde. Aeg läheb ja tehnoloogiad uuenevad, suurenevad tarbijate nõudmised. Isegi ennast hästi õigustanud tooted vajavad valemite uuendamist. On saabunud aeg mõelda ka meie kreemi moderniseerimise perspektiividele. Kompanii juhtkond võttis vastu otsuse luua kreemi Mirra-Luxe baasil uus firmatoote Mirra-luxe- Meie Mark .

Niisis, mida me ootame lähemas tulevikus? Uue kreemi peamine toime saab koosnema naha tasakaalustatud toitmisest ja niisutamisest, kuid peamiselt – kaitsmisest enneaegse vananemise eest (s.o. antiage teraapiast).

Läbiviidud uurimused andsid meile võimaluse sisse viia retseptuuri mõningad muudatused. Naha niiskustsäilitavaid omadusi aitab tule-muslikult hoida lõheliste kalade piima DNK lahus teelehe mahla ja linnase juure ekstrakti glütseriinses mikroemulsioonis. Toitmise tagab kõrge poolküllastumatute rasvhapete rikas vitamiini F rasvhapete ja taimsete rasvade kompleks, mida kaitsevad oksüdeerumise eest antioksüdantidega vitamiinid E ja C.

Ökoloogia esimene seadus ütleb: “Kõik on kõigega seotud”. Kompleks, mis tagab täisväärtusliku toitumise, on samal ajal üheks komponendiks, mis pikendab naha noorust. Selge on see, et on vaja kaalukaid argumente, et püüda taasluua seda, mis on aja poolt lagundatud. Seepärast on uue kreemi koostisesse lülitatud täiesti uus koostisosa: lipoproteiid Palmitoil-Glütsiin-Glutamiin-Proliin-Arginiin (molekuli ehitus: taimeõli palmitiinhape + 4 organismile vajalikku aminohapet). Oma koostiselt on see lipoproteiid analoogne “nooruse hormoonile” – DHEA-le (Dehydroepiandrosteronele).

Emulsiooniliste kosmeetiliste vahendite kliinilised katsed lipoproteiidiga kinnitavad nende efektiivsust: paraneb naha elastsus ja vetruvus, mis avaldub peente kortsude võrgu silenemises näol, labakätel ja küünarliigeste välispindadel.

Tänapäeval võib rääkida ja kirjutada kosmeetikast koos tsütokroomidega, kofermendiga (koensüümiga) Q10; selle mõiste väljatöötamisse mahutatakse väga olulisi investeeringuid. Kuid meie anti-hüpoksant – epofen, millel on ka võimas antioksüdantne toime, ületab oma tulemuslikkuselt mitte ainult eelmise põlvkonna antiohüpoksante (olifen, biofen jne.), vaid ka kõiki bioloogiliselt aktiivseid ühendeid, millised osalevad inimorganismi Krebsi biokeemilise tsükli “hingamisahelas”.

Kreemi koostisesse šikoniini (suure rasujuure – Lithospermum officinale - ekstrakti) lisamine lubab säilitada kreemi traditsioonilise roosa värvuse, kuid sellele lisandub meeldiv virsikutoon. � ikoniin tugevdab naha antioksüdantset kaitset ja toimib sellel lisaks veel ultravioletse kiirguse filtrina, seda eriti päikese aktiivsuse perioodil.

Eeterlike õlide vahekorra muutumine toob kaasa kreemi lõhna varjundi muutuse. Kreem muutub kergemaks, “õhulisemaks”, kuid enamväljendunuks osutub firmale iseloomuliku eeterliku õli – mürri – lõhn.

On lõpukorral katsed, tehakse kokkuvõtteid mitme aasta tööst. Uue kreemi tehnoloogia väljatöötamine algab 2005. aasta juulikuus. Sama aasta sügisel ilmub uus toode müügilettidele. Loodan väga, et see teile meeldib!

Keemiatead. kand. A.S.Golubkov
MIRRA-LUXE peatehnoloog
 

    

Tagasi