Pronksi 7/9, Tallinn, 10124, Eesti, Telefonid: 6 777 367, 55 26 057
est
rusfin
Te asute:
RakukosmeetikaTagasi
Rakukosmeetika
18.04.2014 12:12
http://www.mirra24.ee/images/001_03.jpg
Rakukosmeetika on kutsutud ellu avaldamaks sügavamat ja mastaapsemat mõju tähtsamatele biokeemilistele protsessidele, kui seda teevad traditsioonilised ergutavad ja noorendavad preparaadid.
 
Kosmeetilise turu struktuur muutub kiiresti. Praktiliselt kõigi suurte tootjate arsenalis on tänapäeval vahendeid, mis ühel või teisel määral avaldavad ravitervistavat toimet. Sellised vahendid (kosmotseutikumid) on hõivanud vahepealse koha traditsiooniliste kosmeetiliste vahendite ja välispidiseks tarvitamiseks mõeldud ravimite vahel. Termin „kosmotseutika“ (tuleneb mõistetest „kosmeetika“ ja „farmatseutika“) tuli kasutusse umbes 30 aastat tagasi. Ameerika nahaarst Albert Kligman tegi ettepaneku eraldada tervistavat toimet avaldavad kosmeetilised vahendid omaette rühma. Kõige õnnestunumaks kosmotseutilise vahendi määranguks võib lugeda sellist, mille alla on liigitatud bioloogiliselt aktiivseid koostisosi sisaldavad vahendid, mis toimivad nii pindmistele kui süvadele nahakihtidele ning avaldavad nahale sihipärast füsioloogilist – kas profülaktilist või ravitoimet. Üheks kosmotseutika osaks on ka rakukosmeetika.
 
Rakukosmeetika on kutsutud ellu avaldamaks sügavamat ja mastaapsemat mõju tähtsamatele biokeemilistele protsessidele, kui seda teevad traditsioonilised ergutavad ja noorendavad preparaadid.
 
Rakukosmeetika tekkis rakuteraapia baasil. Põrsaste ja tallede lihaste ning põrna ekstrakte (fötaalsetest – emakasisese aegsetest – kudedest) kasutatakse juba üle 20 aasta orgaaniliste ajukahjustustega, näiteks oligofreenia diagnoosiga, väikelaste raviks.
 
Praegu kogutakse kogemusi ka närvisüsteemi haigusi põdevate täiskasvanute raviks. Värskeimad katsed fötaalsetest kudedest saadud ravimitega on seotud diabeedi raviga: insuliini sünteesi eest vastutava kõhunäärme funktsioonid taastuvad ja patsient võib ligi pool aastat saada läbi ilma süstideta.
 
Kuna rakuekstraktide süstid mõjuvad ergutavalt organismile tervikuna ja iseäranis nahale, hakati paari aasta eest rakuvahendeid kasutama kosmetoloogilisel eesmärgil kallites suletud Šveitsi kliinikutes. Patsiendid sedastasid endal väljendunud noorendavat tulemust. Näiteks lubas üks rikas hollandlane „endale seda luksust, et katsetas süsti toimet enda peal“. Vaatamata süsti valulikkusele, sest süstitav kogus oli väga suur ja preparaadi spetsiifikast tulenevalt halvasti kudedesse imenduv, tundis ta ennast 2-3 päeva pärast umbes 20 aastat nooremana. See enesetunne püsis 1,5-2 aastat. Huvi väärib ka asjaolu, et üheaegselt suurenes ta vastupanuvõime haigustele: selle aja jooksul ei olnud tal isegi nohu. (L.Kнязева. Kрасота & здоровье, Nr. 9, 2002).
 
Rakuteraapia muutus üsna populaarseks. Kliinikute laboratooriumid hakkasid väga piiratud hulkades tootma rakulisi koostisosi sisaldavaid kreeme ja seerumeid. Esimene naha hooldusliin sisaldas fötaalsetest kudedest saadud embrüonaalset rakulist materjali. Kuid laboratooriumide võimsused ei lubanud toota suurel hulgal pika säilitusajaga preparaate.
 
Käesoleval ajal eksisteerib turul hulgaliselt vahendeid, mida tootjad nimetavad rakulisteks. Norra Bioforkning’ kortsudevastase vahendi võtmekoostisosaks on seemnevedeliku kristall, mida loetakse loomulikuks antiosüdandiks.
 
Taani firma Nanoko lasi välja losjooni lehma ternespiimaga, USA-s tuli hiljuti välja platsenta koostisosi sisaldav EMK Placental Anti-Aging Serum. Firmad mõistavad termini „rakuline“ all kas nn. embrüonaalset päritolu bioloogiliselt aktiivsete ainete kasutamist toodetavates vahendites, või siis kosmeetilise vahendi toimet rakulisel tasemel. Võtame näiteks tüvirakud, millest praegu nii palju räägitakse. Väga paljud pressis avaldavatest materjalidest peegeldavad asja olemust ebakorrektselt. Kosmetoloogide välkküsitlusel selgus, et sellised populaarsed väljendid kui „tüvirakud“, „embrüonaalsed rakud“, „platsentaarsed tõmmised“, „rakkude ekstraktid“ tähendavad väga paljudele ühte ja sama. Ja tõepoolest usubki keegi pühalikult, et naha uuenemist on võimalik saavutada „tüvirakkude“ nahasse süstimisega. Tüvirakkude potentsiaali kasutamine meditsiinis on suhteliselt uus suund ja seda on veel puudulikult uuritud. Juba on töötatud välja maailma vapustanud tehnoloogia, mis võimaldab kultiveerida embrüonaalseid tüvirakke ja töödelda neid vastavate mõjuritega, et sundida neid diferentseeruma (erinevaks muutuma) üheks või teiseks koeks. Kuid ei ole veel saabunud päev, kui laboratoorsed metoodikad võivad lahkuda instituutidest ja kliinikutest ning minna ilusalongide baasidesse (K&M, Nr. 5, 2004).
 
Nüüd veidi terminoloogiast. Termini „rakukosmeetika“ kaasaegne tõlgendamine lubab seda kosmeetikat vaadelda kui toodangut, mis sisaldab väga kiires diferentseerumise staadiumis olevaid rakke ja rakkude- ning kudede ekstrakte. Nendeks võivad olla nii loomade embrüote, niisa, kalamarja, platsenta, bioloogiliste vedelike rakud või ekstraktid, kui ka biotehnoloogilisel teel mikroorganismide abiga saadud koostisosad. Selliste koostisosade peamised toimeained on - kasvufaktor (KF) ja rakkude arenemise faktorid (epidermaalne KF, fibroblastide KF, neuronite KF, trombotsütaarsed ja insuliinisarnased KF-d), tsütokiinid (interleukiinid, kasvajate nekroosi faktorid, interferoonid, koloniestimuleerivad faktorid, väiksed tsütokiinid), fermendid, mediaatorid, näiteks lämmastikoksiid, eukosanoidid, neuromediaatorid ja –modulaatorid. Neid leidub suurel hulgal noortes rakkudes, samal ajal kui vanades ja vigastatud rakkudes nende hulk ja spekter muutuvad.
 
Rakukosmeetika erinevus teiste liinide kosmeetikatest on printsipiaalne ja seisneb üldises lähenemises vananeva naha probleemide lahendamisele. Selliste vahendite toime peamine printsiip on – naha vigastuste ja ealiste muutuste korrektsioon organismi enese taastavate reaktsioonide kaudu. Seega peab rakukosmeetika mõjuma rakku kahjustavale mehhanismile raku enda kaitsejõudude tugevdamise kaudu, kasutades selleks regulaatormolekule.
 
Tänu noorendavale toimele ja ainulaadsele toimemehhanismile peetakse raku-kosmeetilisi vahendeid õigustatult viimase põlvkonna kosmeetilisteks preparaatideks. Koostisosade saamine nõuab eksklusiivse sisseseade olemasolu, sügavaid molekulaarbioloogia ja biokeemia alaseid teadmisi, tohutut kogemust ja spetsiifilist tehnoloogiat. Näiteks „revitooli“ – sea fötaalsete kudede rakuekstrakti saamiseks tuleb esmalt planeerida seale tiinus, seejärel saada kätte embrüonaalne materjal ja allutada materjal seejärel ülikeerulisele mitmest staadiumist koosnevale biokeemiliselt töötlusele.
 
Nüüd, kui me oleme veidi tutvunud probleemi ajalooga, selgitanud terminoloogiat ja saanud aru kogu koostisosadega tehtava töö keerulisusest, pöördume tagasi termini „rakukosmeetika“ lahtiseletamisele kohaldatuna kompanii MIRRA toodangule. Juba oma eksisteerimise algusest peale loobus kompanii loomset päritolu koostisosade kasutamisest. Kui keegi suudaks endale ette kujutada näiteks kasvõi loomse koe puhastamist hormoonidest, saaks ta meist aru ilma täiendavate seletusteta. Aga kuidas saab olema loomses materjalis eksisteerivate viiruste ning mükoplasmadega jne? See tähendab, et tegemist on kõrgendatud bioloogilise riskiga materjaliga. Seda enam, et meie riigis on erialane informatsioon vasturääkiv, terminid aetakse sageli segamini, vastavaid reglementeerivaid reegleid leidub minimaalselt.
 
Sellele vaatamata kuuluvad paljud meie tooted täie õigusega „rakukosmeetika“ kategooriasse. Loomulikult on sellisteks kalamarja või selle üksikfraktsioone sisaldavad tooted. Ja selles osas (nagu paljudes muudeski) olime me pioneerid. Tuletame meelde : UMA-PALSAM, DERMA-BÜST, SILMADE KONTUUR-BANDAAŽ – need on ühed meie esimesed tooted ja seda juba 12-aastase ajalooga! Meie autoriõigus on kaitstud patendiga „Kosmeetilised vahendid musta ja punase kalamarja baasil“.
 
Emulsioonivormis toote valmistamiseks kasutatakse musta ja punast kalamarja homogenaadi kujul : homogeense mikropurustatud massina, mida saadakse meie ettevõtetes ainulaadse tehnoloogiaga ilma termilise töötluseta. Keerulise tehnoloogiaga toodete valmistamisel kasutame me kas kalamarja üksikuid kontsentreeritud fraktsioone, või nende segusid teatud kindlates vahekordades. Kalamarja jaotamine fraktsioonideks on ülikeeruline protsess mitmekordse ülikriitilise (toatemperatuuril, kuid väga suure rõhu all) kalamarja ekstraktsiooniga vedeldatud süsihappegaasi abil. „Kalamarjaliste“ koostisosade hulka tuleb arvata ka lõheliste kalade niisast saadud DNH (desoksüribonukleiinhape).
 
Aktiivne koostisosa Kosmeetiline toode 
Tuuraliste kalade marja homogenaat UMA-PALSAM
Kreem-mask UMA 
Lõheliste kalade marja homogenaatKreem-mask LÕHELISTE KALADE MARJAGA 
Lõheliste kalade marja kontsentreeritud lipiidne fraktsioon Õlised kompositsioonid:
SILMALAUGUDELE ja BÜSTI NAHALE
Massažiõli ELITA

 
Tuuraliste ja lõheliste kalade marja kontsentreeritud fraktsioonid (valguline, lipiidne ja ühine) Kreem-geel VOLŠEBNÕI
Toniseeriv losjoon MASTER-MORE
KULDSE LIINI tooted
 
ELEGANCE by Pierre Cardin’ liini tooted:
Aktiiv-palsam ANTI-AGE
Aktiiv-palsam SILMADE KONTUURILE
Aktiiv-palsam PÄRAST HABEMEAJAMIST
Lõheliste kalade niisa DNK FÜTOPALSAM antioksüdantse kompleksiga
Niisutav kreem KUIVALE NAHALE (endine ÕLINE HÜDROOL)
Niisutav palsam KUIVALE NAHALE (endine SARGASSUM)
 
KULDSE LIINI tooted:
INTENSIV PALSAM
Geel SILMALAUGUDELE
Kreem FLUID PÄEVANE
 
Kuid nüüd tuletame meelde mikrobioloogilise või biokeemilise (fermentatiivse) sünteesiga saadud koostisosi. Rakukosmeetika grupis osutuvad olevaks ka sellised tooted, nagu PALSAM BIFIRON bifidobakterite kultuuri filtraadiga ja KREEM-MASK HÜALUROONHAPPEGA, mis on saadud mikrobioloogilisel teel, ning ka kõik meie C vitamiini sisaldavad vahendid, sest askorbiinhappe tootmisel hapendatakse D-sorbiit bakteri Acetobacter fermentide abil L-sorboosiks. Lisaks eelnevatele tuleb siia lülitada preparaadid, mis on saadud kallusliku kultiveerimise tulemusena – taimede biomassi kultuurid kunstlikel söötmetel: suure rusujuure šikoniin, jamssi deltostiim, ženšenni ekstrakt.
 
 
On aeg teha kokkuvõtteid. Tuleb välja, et väga paljud meie toodetest on raku-kosmeetika tooted. Kuid me ei kasuta reklaamitrikke ja ei luba kõigile igavest noorust. Me ei kleebi reklaamitahvleid täis üleskutseid kasutada ainulaadset taastavat ja uuendavat rakukosmeetikat. Meie vahendite toimivust on kontrollinud aeg – ja selle üle oleme me uhked!
 
 
A.S.Golubkov,
keemiateaduste kandidaat, Kompanii MIRRA peatehnoloog
 

Tagasi